ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Пост-Ковид синдром: вероятната причина са антитела, които развиваме след зараза

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Учените от дълго време търсят аргументите за тежките хронични последствия от Ковид-19. Сега американски откриватели идентифицираха молекули, които евентуално играят централна роля при болестта, известно като пост-Ковид синдром.

Много хора, преболедували Ковид-19, не престават и месеци по-късно да страдат от дълготрайните последствия от болестта. Пост-Ковид синдром: по този начин медиците назовават хроничното заболяване, което може да се демонстрира в най-различни форми. Често обаче лекарите не го разпознават и не се отнасят съществено към недоволствата на пациентите - да вземем за пример когато те приказват за хронични положения на безсилие.

Атака против ензима ACE2

Преди няколко месеца учени от Ерланген, Германия, откриха, че при пациенти с пост-Ковид синдром настава изменение на кръвните телца. Сега откриватели от Медицинския университет на Арканзас (UAMS) съумяха да разпознават група молекули, които най-вероятно играят централна роля освен това заболяване. Учените даже показват вяра, че е допустимо някои от съществуващите лекарства да бъдат употребявани за лекуване на хроничните недоволства. Преди това обаче те желаят да проведат още проучвания, с цел да са сигурни, че хипотезата им е вярна. Изводите си американските учени разгласиха тези дни в профилираното издание " PLOS ONE ".

Джон Артър, завеждащ клиниката по нефрология към Медицинския университет и началник на проучването, разказва откритите молекули като антитела, които се появяват седмици след инфекцията с ковид и стартират да нападат един от главните ензими на имунната система - рецептора ACE2. В човешкия организъм той предотвратява стесняването на съдовете. Въпросният ензим реализира това, като разгражда избрани пептиди и в същото време образува други.

В същото време ACE2 е входната врата, през която коронавирусът навлиза в нашите кафези. С помощта на съдържащия се в обвивката на вируса спайк протеин той се " закрепва " върху ензима ACE2.

Еднозначен резултат

Учените от Арканзас са изследвали за подозрителни ACE2-антитела кръвен серум от 67 пациенти, прекарали Ковид-19. Отделно са анализирали и кръвен серум от 13 души, които не са се заразявали с ковид. Изследователите са разкрили въпросните антитела при 81% от пробите на инфектираните пациенти, до момента в който измежду здравите участници не е имало нито един подобен случай. Засега обаче проучването не дава отговор на въпроса какво кара антителата, които нападат ACE2, да стартират внезапно да се образуват.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР