ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Сега се дистанцират от Пеевски. Но няма да им помогне.

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Да му дожалее на човек за Делян Пеевски! Протестите през 2013 против избора му за ръководител на ДАНС го трансфораха за мнозина в аватар на българското задкулисие. След като олигархът бе глобен по световния закон „ Магнитски” през юни 2021, водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ се „ дистанцира” от Пеевски, а личната му майка Ирена Кръстева писа до министерството на финансите, че „ няма нищо общо” с него (по думите на министър Асен Василев). Днес никой " не обича " Делян Пеевски, но мнозина работиха отлично с него в продължение на години. Опитите на същите тези лица в този момент да се „ разграничат” от дискредитирания политик и предприемач мъчно ще сполучат.

Стремителна кариера

Цели две десетилетия Пеевски бе „ дяланият камък “ на българската политическа система. Възходът му стартира през далечната 2001, когато, като член на Национална движение „Симеон Втори", стана парламентарен секретар на царската партия и оглави най-голямото пристанище у нас - „ Варна” ЕАД. Тогава Пеевски бе едвам на 21 години. След Национална движение „Симеон Втори" Пеевски мина в Движение за права и свободи, стана и заместник-министър в държавното управление „ Станишев”. Дългогодишен народен представител, заможен предприемач с ползи в разнообразни браншове – дълги години кариерата на Пеевски вървеше стремглаво нагоре.

Въпреки митингите, макар настойчивите питания към прокуратурата, постоянно към него имаше хора, които му се доверяваха и при потребност грижовно му подаваха ръка. Още през 2007 против него бе отправено обвиняване в изнудване от тогавашния изпълнителен шеф на „ Булгартабак”; прокуратурата обаче прекрати следствието заради липса на доказателства, а Висш съдебен съвет го възвърне като следовател. С оглед на „ положителните практики” от предишното, не би било чудно, в случай че актуалният основен прокурор господин Гешев направи неочакван „ прочит” на законите и се съгласи с госпожа Кръстева, че със сина ѝ в действителност не се „ свързани лица”. Все отново вятърът внезапно смени посоката си и прокуратурата в този момент е принудена „ от обстоятелствата” да се придържа по-стриктно към отговорностите си.

Влияние и власт в Движение за права и свободи

Г-н Карадайъ бърза да ни подсети, че Пеевски постоянно е бил „ само” от гражданската квота на придвижването, само че в никакъв случай не е бил негов член. Фактите обаче демонстрират, че въздействието и властта на Пеевски в Движение за права и свободи са били доста по-големи от тези, които се поставят на редови народен представител и „ външен наблюдател”.

„ Приятелят на ДПС” Пеевски работеше в синхрон със сегашните зам.-председатели на партията Й. Цонев и Х. Летифов; съответно с господин Цонев бяха съавтори на няколко значими законопроекта. В контрастност с репутацията на Пеевски в страната в самото Движение за права и свободи той бе известен и получаваше рекорден брой депутатски номинации. Разбира се, „ популярността” в дисциплинирана, йерархична партия, вид корпорация като Движение за права и свободи, в действителност значи единствено едно: Пеевски е бил доста харесван от висшите функционери, употребил се е с благословията на самия Ахмед Доган. Бойко Борисов постоянно изрично е отхвърлял изказванията за общи политически ползи сред него и Пеевски. Но съгласно нов запис с гласа на Яне Янев, публикуван от Антикорупционния фонд, Пеевски си е партнирал с Борисов/ГЕРБ. Според записа, през 2021 Пеевски към този момент играе в „ отбора” на Борисов и на изборите на 4.04. последният му „ дал” 11 депутатски места. Според Янев (от записа) в този момент Пеевски е 100% на послушание на Борисов, „ с Доган всичко приключило”.

Интересен очевидец

Но тук би трябвало да попитаме: дали Борисов самичък не е подвластен от Пеевски? Знаел ли е Борисов за схемата за продажба на българско поданство, която съгласно американските претекстове за наказания по закона „ Магнитски “, била ръководена от Пеевски? Ако да, за какво си е затварял очите за нейното битие? Ако Борисов и ГЕРБ са бенефициери от общи планове с Пеевски, осъществени в нарушаване на законите, „ приятелят на ДПС” може да се окаже доста забавен очевидец в едно следствие против някогашния министър председател. Съмненията за присъединяване в корупционни схеми падат непреклонно върху всички, които са правили „ бизнес” с Пеевски. Те не могат да бъдат заличени с евтини изречения. Пожарът на глобите рано или късно ще подпали и домовете на съратниците-аркадаши на Пеевски.

Автор: Петър Чолаков
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР