ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо американците са толкова притеснени от руските ракети С-400?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Иран и Китай са измежду групата страни, за които е известно, че са въоръжени с съветските системи за противовъздушна защита С-400 и това, несъмнено, притегля вниманието и провокира безпокойствие на Съединени американски щати, изключително поради опцията за модернизиране на тези системи. На тази тематика е отдадена информацията на The National Interest.

Но какво да кажем за Индия и Турция? Те също са част от групата клиенти на С-400, само че са съдружници на Съединени американски щати и заради това събитие неколцина кореспонденти попитаха американския министър на защитата Лойд Остин дали се опасява, че тези страни може да се опитат да купят повече от тия комплекси? Ще има ли наказания против тях?

По време на неотдавнашното си пътешестване до Индия Остин разяснява известия, че Индия евентуално обмисля нова покупка на съветски зенитно-ракетни системи. Говорейки за вероятни съображения по отношение на закупуването на системата за противовъздушна защита С-400 в бъдеще, Остин прикани страните, обмислящи такава опция, „ да се откажат от това и в действителност да избегнат всевъзможен тип поръчки, които биха могли да доведат до налагането на наказания ". Остин не изключи опцията Индия въпреки всичко да се опита да се снабди с тази система и сподели, че най-малко към този момент „ няма доставяне (продаване) на системата за Противовъздушна отбрана С-400 “. Той добави, че той и индийският министър на защитата са повдигнали проблем, който тревожи Съединени американски щати. Ситуацията с Индия е съвсем същата като тази с Турция, която е съдружник на Съединени американски щати и обмисля да закупи съветски С-400. В отговор на въпрос за Турция изявленията на Остин бяха сходни на позицията му във връзка с Индия. Той сподели, че няма да има потребност от наказания, при изискване че в действителност към момента не са закупени С-400.

Остин добави, че някои страни, които неотдавна са станали съдружници на Съединените щати, могат просто заради обстоятелството, че е минало малко време, да имат в употреба някои съветски оръжейни системи и съоръжение. И това не може да послужи като сериозна спънка за продължение на съдействието със Съединени американски щати. Например, даже Индия, съгласно многочислени известия в медиите, е сключила съглашение за закупуване на съветски системи за Противовъздушна отбрана С-400 още през 2018 година. „ Имаме страни, с които си сътрудничим от време на време и които са въоръжени със руски или, извинете, съветски оръжейни системи и съоръжение. Купуват ги от години. И ние, несъмнено, призоваваме всички наши съдружници и сътрудници да изоставят руските или, извинете, съветските технологии. В някои случаи това беше руска технология, тъй като я купиха от дълго време “ - сподели Остин.

Докато Остин не уточни съответни страни, които дават отговор на тези критерии, отчет за турската държавна осведомителна организация Anadolu за 2019 година показва, че три страни членки на НАТО са въоръжени с съветски С-300, в това число България, Гърция и Словакия. Колко сериозна е загрижеността на Съединени американски щати по отношение на интернационалната продажба и световното разпространяване на усъвършенствани съветски системи С-400, като се има поради, че Съединени американски щати разполагат с изтребители F-22 и F-35 и бомбардировачи B-2, способни да „ заобикалят " тези системи за Противовъздушна отбрана? Всяко безпокойствие по този въпрос, което съгласно Остин в някои случаи може да докара до налагане на наказания от Вашингтон, евентуално е двойно по-силно, защото може да има както геополитически, по този начин и боен темперамент.

Естествено, всяка страна, която укрепва връзките с Русия, в каквото и да е качество, и изключително в подтекста на снабдяването с оръжейни системи, евентуално ще провокира известна угриженост у Съединените щати, само че има явни военни проблеми, които могат да бъдат още по-спешни, когато става въпрос за противопоставяне на Русия или Китай. Известно е, че системите за противовъздушна защита С-400, които, както от време на време настояват съветските медии, могат да наблюдават и удрят даже фини платформи, механически са станали доста по-усъвършенствани. Тези системи са освен мобилни, само че от ден на ден се свързват в мрежа благодарение на високоскоростни технологии за цифрова обработка на данни, които разрешават бърз продан на данни за следене на задачите.

Това е доста значимо, като се има поради, че изключително в тази ситуация с изтребителите F-22 и F-35, самата скорост, която се демонстрира неотложно при смяна на местоположението в небето и маневриране отвън ефикасния обсег, е нужна тактичност, когато пристигна за отбягване на разкриване, отлитане или „ овакантяване “ на зоната за радарна видимост. Но в случай че една радарна инсталация на S-400 или зоната за разкриване работи с опция за бърз продан на данни за следене на задачата с друга системата за противовъздушна защита на съперника, то може да се основат повече благоприятни условия за основаване на непрекъсната „ система за следене ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР