ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Изгонването на Тръмп от социалните мрежи ще има сериозни последствия за САЩ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Потребителите на интернет се възвръщат от тежък потрес. Акаунтите на президента на Съединени американски щати във фейсбук и туитър са блокирани, което значи, че Доналд Тръмп е лишен от трибуната, от която в продължение на доста години облъчва стотици милиони хора по света. Какви последствия ще има това решение върху обществените мрежи и вътрешната политика на Съединени американски щати, разяснява съветският вестник “Взгляд “, представен от Агенция " Фокус ".

Ако някой има вяра, че отговорът на американските елити на щурма на Капитолия от поддръжниците на Тръмп би бил разговор с тези хора, то той бърка. Елитите дадоха отговор не с разговор, а с репресии. И освен в действителния свят (под формата на уволняване от работа на разпознатите в щурма на Капитолия, както и под формата на закани за импийчмънт на Тръмп), само че и в цифровия.

Акаунтите на президента на Съединени американски щати, както и на най-изявените му последователи във фейсбук, туитър и инстаграм са блокирани. Те бяха следвани от почти 80 милиона консуматори. Социалната мрежа Parler (популярна измежду десните хора) към този момент е отстранена от Гугъл Play Store и най-вероятно ще изчезне от AppStore през идващите дни (ако не и часове). Причината е „ опасността за публичната сигурност “ и отводът на управлението на тази обществена мрежа да модерира (чети - цензурира) наличие.

И казусът е освен в това, че на американския президент беше неразрешено да поддържа връзка в обществените мрежи и да разгласява фотоси - Тръмп и неговите поддръжници бяха лишени от главен инструмент за връзка. Всъщност единственият инструмент, наличен за Тръмп и тръмпистите в среда, в която обичайните американски медии се управляват от либерали и/или систематични играчи.

„ Чрез туитър Тръмп определяше осведомителния дневен ред, диктуваше политическата воля, назначаваше и уволняваше с срам. За милиони негови поддръжници Туитър-а на Тръмп се трансформира в рупор на недоволството от Вашингтон. Той даде вяра, че въпреки да остане неразбираем, човек най-малко може да бъде чут от елитите “, написа Максим Сучков, доцент в МГИМО.

Отгоре на всичко това не е просто инструмент за връзка, само че и способ за самоорганизация. Америка безспорно ще се сблъска с месеци на сериозна протестна интензивност - разногласия за резултатите от изборите, следващите офанзиви против американските полезности от страна на левицата, отводът им от разговор с десните " бели расисти " не оставя на последните различен избор, с изключение на да излязат на улицата.

Американските елити, от опита на проведените от тях митинги в други страни по света, доста добре знаят, че организацията на акциите се прави точно посредством обществените мрежи (те към този момент са аналогични на „ поща, телеграф и телефон “, които всички съзнателни революционери би трябвало неотложно да превземат). Организация - и по-късно отразяването (тъй като обичайните медии в Беларус и в Съединени американски щати даже не са недружелюбни, а враждебни към протестиращите) и следващо разсъждение. Като блокират десните водачи в известните обществени мрежи, съгласно тях либералите изолират и разпръскват тези, които желаят да стачкуват.

Извън закона

Освен това притежателите на обществени мрежи даже не си вършат труда да измислят повече или по-малко заслужен претекст за своите дейности. Официалните изказвания, че туитовете на Тръмп " съставляват опасност за публичната сигурност " и " пропагандират принуждение ", звучат неуместно на фона на това, което другите консуматори на тези мрежи разгласяват.

" Туитър може да ме забрани за това и аз ще приема моята орис, само че вашето решение да възбраните президента Тръмп е сериозна неточност. Аятолах Али Хаменей (духовният водач на Иран, който не изпитва топли усеща нито към Съединените щати, нито към Израел), може да написа в Туитър, само че Тръмп не може. Всъщност това приказва доста за тези, които ръководят Туитър, " написа сенаторът Линдзи Греъм.

Нежеланието да се тормозят обаче се изяснява доста просто. Американски либерали, живеещи според заповедите на атаман Парамонов („ имаме независимост на словото и това е моята дума “), които ненавиждат Тръмп и консервативните полезности, приветстват решението на Туитър и Facebook като акт на цензура. Противниците към момента няма да могат да санкционират тези обществени мрежи в съда.

Именно в Русия („ Мордор “ и „ тирания “) се приема закон, съгласно който интернет колосите, под опасността от санкции и блокиране, нямат право да вземат участие в политическа цензура. В Съединените щати има друг закон, съгласно който тези компании не носят отговорност нито за наличието, което разгласяват, нито за „ доброволното си предпочитание “ да отстранен това наличие от своите платформи. В превод на съветски това значи, че те не могат да бъдат съдени за цензура на постовете на Тръмп или за непрекъснатата му възбрана.

„ Тези компании са единствените в Америка, които не подлежат на пълномощия за своите дейности. И единствено тъй като Конгресът им дава тази отбрана “, написа сенаторът Линдзи Греъм. Разбира се, той приканва да се поправя обстановката и да промени закона, само че надали ще откри поддръжка в Капитолия. В последна сметка демократите, притежателите на обществени мрежи, медиите са една група либерали, където се покриват един различен. Защо демократите, поради някои правила на правда и независимост, би трябвало да оковават информацията?

Сами се избавят

Проблемът им е, че отказвайки да оковат крайници си, те се прострелват в него. Блокирането на Тръмп и тръмпистите, както и премахването на този сегмент от обществото от международните обществени медии, би могло да окаже неприятна услуга на либералите.

Първо, актовете на цензура са станали толкоз яростни, че някои либерали са недоволни от тях. Дори съперниците на Тръмп признават, че Марк Зукърбърг и Джак Дорси (собствениците на Facebook и Туитър) не са определени от никого и затова нямат право да дефинират кой и какво да каже. Всички схващат, че камбаната за възбрана може да забие и за тях. Например, в случай че преобладаващите в Демократическата партия леви радикали обхванат републиканците и стартират война против обичайните либерали, които не споделят концепциите на левия тоталитаризъм.

Второ, като изгонват тръмпистите от обществените мрежи, а те не могат да ги изгонят изцяло от интернет, либералите освен губят милиони консуматори. Контролът върху осведомителното пространство и средствата за връзка е една от основите на господството на техните полезности. Но в този момент със личните си ръце те подтикват недоволните да основават различни обществени мрежи или платформи отвън техния надзор. Не китайски или съветски, а такива, при които лъвският дял от участниците ще бъде от Съединени американски щати.

„ Това несъмнено би трябвало да е подтик за появяването на нещо ново като опция на Facebook и Туитър и други сходни. Нещо би трябвало да се появи в този необичайно изменящ се свят, тъй че тези, които не са съгласни с такива промени, да имат опция да заявят своето противоречие. Такава Russia Today би трябвало да се появи, единствено под формата на обществени мрежи “ - изяснява пред вестник „ Взгляд “ Наталия Бурлинова, специалист по „ меката мощ “, президент на съветската неправителствена организация „ Творческа дипломация “. И по този начин, небезизвестният Parler, макар всички наказания, които Google наложи против него - към този момент се попълни с милиони нови консуматори.

Всъщност демократичните наказания в този момент избавят американските десни. След встъпването в служба на Байдън, загубата на Сената, измяната на републиканските елити и щурмът на Капитолия, дясното придвижване беше дезорганизирано и ненапълно комплицирано. Репресиите им дават опция да се обединят и да потвърдят, че те не са просто фракция, кръстена на един президент, а самата мощ, която може да направи Америка още веднъж Америка.

„ Блокирането в обществените мрежи ще покаже по какъв начин наличието на тръмпизма е повече от самия Тръмп и изборите през 2020 година Половината от страната не споделя политиката на Вашингтонския истеблишмънт, медиите и " моралните водачи " на нацията. Ако поддръжниците на Тръмп (условно) са в положение да намерят механически благоприятни условия за самоорганизация и по-нататъшна отбрана на своите възгледи, то за Америка не всичко е изгубено “, заключава Наталия Бурлинова.

Ако не могат, тогава, както сподели един водач, „ горко на победените “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР