ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Емил Нешев пред ФАКТИ – какво е HEMS и как може да спасява животи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Поредица от планински произшествия при започване на новата 2021 година, в това число един смъртен случай, обърна вниманието към работата на Планинската избавителна работа и методите, по които спасяването на хора в планините би могло да се случва доста по-бързо.

От ФАКТИ се свързахме с шефа на " Планинската избавителна работа " към Българския червен кръст Емил Нешев, с цел да приказваме по тематиката. В момента на диалога ни през вчерашния ден, интервенцията по свалянето на тялото на починалия мъж в Стара планина още течеше. По думите на Нашев, планинските спасители към този момент бяха достигнали до починалия мъж и вървяха по противоположния път – надолу.

Нешев разясни, че въпросната избавителна акция се прави със снегоходна машина, предоставена от стопанисващите радиорелейната и телевизионна станция на връх Ботев. „ По принцип разполагаме с такива машини, само че тъкмо в този регион не. Това е доста скъпа машина и поддръжката ѝ е непостижима за нас “, сподели Нешев.

Причината за случая в региона на връх Жълтец при започване на новата 2021 година – 2 януари, Нешев дефинира като: „ Подценяване на планината, подценяване на моментните условия в планината, теренните условия – доста заледени, изискващи специфични уреди, които двамата туристи не са имали със себе си. Светлата част на денонощието е много къса, незадоволителна за сходен преход, прибавяме и неналичието на въпросните котки и пикели. Познанието за този маршрут липсва. Това е може би най-трудният подобен маршрут в цяла България, да не приказваме за в зимни условия. Това е доста сериозен маршрут, а е доста наивно подходено към него – без задоволително опит. Това са главните аргументи – подценяване на изискванията и надценяване на личните благоприятни условия. Не по този маршрут да не разполагаш с котки, пикели, че и въже за обвръзка “. Припомняме, че двамата мъже са движели от връх Ботев към хижа „ Добрила “. Единият от тях претърпява случай - подхлъзва се в региона на шнур Жълтец и пада по ската от към 300 метра. За страдание, умира на място.

„ В България има нужда от основаването на система ХЕМС (HEMS). Тази абревиатура значи Helicopter Emergency Medical Services (Спешни въздушните медицински услуги). Това са така наречен въздушни коли за спешна помощ или коли за спешна помощ с нараснала проходимост. В изгода на цялото българско общество е да има такава система и да може да бъде оказвана помощ на тежко потърпевши в границите на така наречен „ златен час “, което е стандарт в света. Ние сега не можем да осъществим подобен стандарт по какъвто и да е било метод. Трябва да има такава работеща система – не един хеликоптер, не два хеликоптера, а цялостна система. По предварителни планове България би трябвало да е разпределена на 5 или 6 центъра, надлежно да разполага с 5 или 6 хеликоптера, ситуирани във всеки един подобен център, тъй че от този център всеки един хеликоптер да може в границите на 30 минути от случая да дойде до потърпевш и в идващите 30 минути да го достави в профилирано болнично заведение. Това съставлява системата ХЕМС. Така ще може да бъде покрита цялата страна.

Планинското избавяне е частен случай на тази система. Конкретно за тези случаи на 2 януари на подхлъзвания на хора – това са тежки случаи, които изискваха незабавна профилирана интервенция. Бяха съществени контузии. Без хеликоптер една такава интервенция протича, както стана ясно на всички, към 11 часа. Къде сме от златния час? “, разяснява Емил Нешев.

„ Сигналът за случая с умрелия мъж е получен при нас към 16:30 часа на 2 януари. Понеже се знаеше, че става дума за смъртен случай, нищо не постановяваше да бързаме. В 17:00 часа към този момент е мрачно и няма никакъв смисъл в нощно време да търсиш мъртвец в планината. Това е непростим риск в такива условия. Затова и тогава отложихме тръгването, направихме го на 3 януари. Опитахме, не успяхме да стигнем даже до подслон „ Ботев “ поради неприятните условия – най-много поради гъста мъгла и жесток вятър. Отменихме слизането до тялото на 3 януари, а остана за 4 януари. Тогава още веднъж излязохме с малко по-добри условия, една концепция по-добра видимост имаше и успяхме да достигнем до тялото и да го транспортираме. Но ето - тук става дума към този момент за две денонощия. Ако имаше ХЕМС или хеликоптерна система, или изобщо някаква система за въздушно избавяне, без значение по какъв начин ще я назовем, какво ще съставлява тя, дали ще бъде от частни компании или нещо друго, можеше още същия ден тялото да бъде превозено от терена и изобщо да не се подлагаме на всичките опасности последните 2-3 дни “, сподели още той.

Според Нешев системата ХЕМС или сходна система би трябвало да бъде приоритет на страната и би трябвало да бъде основана от нея. „ Първо, приказваме за законодателство. Трябва да имаме закон и ясна визия какво се прави, какво се цели. Второ, би трябвало да има някакъв тип наредби, които да дефинират кой упражнява тази активност в България – дали ще бъде ново държавно сдружение, дали ще бъде обществено частно партньорство, всичко това го взема решение страната с всичките си сили и средства, законодателна власт, изпълнителна власт. Това би трябвало да го реши страната и да го сътвори като режим. Не е належащо да го измисляме ние, тъй като съществува в цяла Европа, в целия свят. Можем да употребяваме нечии опит, в случай че щете даже опита на румънците. Това е работеща система, построена, ясно е всичко “.

При случая със починалия мъж местоположението на тялото е ясна. Какво се случва обаче, когато е належащо да се откри местоположението на потърпевш, Нешев разяснява: „ Ако имаме известие за покрит в лавина, нормално има очевидци. Тези очевидци прецизират мястото. Има и доста способи, по които да изпратите координатите на събитието, в това число и с приложението на " Планинската избавителна работа ". Отделно във всеки един телефон сега има Гугъл Карти и куп други приложения. Буквално с няколко клика можеш да изпратиш координатите си.

Да не приказваме, че в множеството случаи – това обаче не работи в България, още веднъж нещо не работи тук, само че при всяко едно позвъняване към 112, 112 би трябвало да подаде координатите на обаждащия се. Това е стандарт по света, само че в България сега не работи. Чакаме да се вгради нова система за 112, която да може да извършва това изискване. Надяваме се това да може да случи в скоро време, тъй като в действителност е прочут проблем. Уточняването е относително елементарно, изключително в случай че страната е провела и основала нещата, тъй че това да бъде стандарт “.

Според Нешев обаче, основаването на система за въздушен незабавен превоз е първи приоритет. По думите му 112 и сега прави работа, даже без да подава координати. „ Трябва да се интегрира система, която ще извършва функционалностите на ХЕМС с въпросните въздухоплавателни средства, тъй че всички организации, които се занимават със избавяне в България да имат бърз достъп до тази система посредством системата на 112 “, сподели той.

„ Ако има воля и предпочитание да се направи, това се прави. Не е нищо ново в света, не е нищо чак толкоз комплицирано. Просто е въпрос на решение и на предпочитание. Наистина недоумявам за какво не се случва в България. Толкова години приказваме за това. Откакто се помня приказваме за този тип избавяне. В годините сме имали какви ли не опити, с какви ли не организации, в това число с държавния Авиоотряд 28, с военните сме говорили, с Министерството на защитата, с Военновъздушните сили, правили сме опити с частни организации. Докато съществуваше „ Хели Ер “, с техните две въздушни коли за спешна помощ имаме над 20 случая, 20 човешки живота, избавени с хеликоптер. Но те сами по себе си не могат да съществуват независимо. Държавата би трябвало да стои зад тях или най-малко да подава ръка – да обезпечава информация, тъй като огромният проблем е да знаят по кое време, къде има нужда от такава кола за спешна помощ. Това е отново организация. Не е кой знае какво – предпочитание и организация “, сподели Нешев е края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР