Политиката на САЩ е трагична, разрушителна, несправедлива и противоречи на

...
Политиката на САЩ е трагична, разрушителна, несправедлива и противоречи на
Коментари Харесай

Джефри Сакс: САЩ са съучастник в израелските военни престъпления

Политиката на Съединени американски щати е трагична, разрушителна, несправедлива и опонира на интернационалното право. Съединени американски щати са съучастници във военни закононарушения. Международният съд може скоро да реши, че Израел прави геноцид, т.е. е в нарушаване на Конвенцията за геноцида от 1948 година Тази война би трябвало да спре неотложно, като Палестина бъде приета за член на Организация на обединените нации, без закъснение. В момента Съединени американски щати са единствената спънка пред този метод. Това казва Джефри Сакс пред Tehran Times.

 

Според него израелското лоби и обособени финансови донори се пробват да подтиснат пропалестинските митинги и дискурс. Това е изцяло неправилно. Колкото повече човек познава историята на района, толкоз повече може да види същинския път към мира и взаимното битие в него. Постигането на правдивост и политическо самоопределяне на Палестина като част от решението за две страни е в полза на целия свят.

В къс коментар преди изявлението с Джефри Сакс  Tehran Times написа, че Вашингтон изпрати милиарди долари помощ на Израел от 7 октомври насам, поддържа режима в Тел Авив пред Съвета за сигурност в Организация на обединените нации с цената на интернационална изолираност и заглуши несъгласието в американските университети посредством отприщване на тежко и невиждано принуждение против студенти, искащи прекъсване на съдействието с Израел.

Но наподобява Съединени американски щати губят и на двата фронта. Спорадичните рецензии на Джо Байдън към Нетаняху му навлякоха гнева на неговите израелски финансови донори, а в същото време неограничената поддръжка за войната на Биби го води до загубата на млади гласоподаватели. Нещата по никакъв начин не наподобяват добре за Байдън и вероятностите са още по-лоши, защото Израел стартира да нарушава единствената оповестена от американския президент алена линия, нападението над Рафа, при без никакви забележими последици.

 

В изявление за Tehran Times лекар Джефри Сакс, знаменит икономист и професор в Колумбийския университет, приказва за актуалната обстановка в американските университети и политиката на Вашингтон във връзка с Израел. Ето самото изявление:

 

- Последните международни заглавия се концентрираха върху обстановката в американските университети. Вярвате ли, че студентите, които се застъпват за разграничение на институциите от Израел, са стимулирани от антисемитизъм или имат връзки с Хамас, както настояват американските мейнстрийм медии?

- Студентите стачкуват против смъртоносната грубост на Израел в Газа, против съучастието на Съединените щати в тази грубост и за незабавната потребност от основаване на суверенна палестинска страна, взаимно с страната Израел, според Арабската мирна самодейност и Декларацията на Арабските и ислямски водачи в Рияд от 11 ноември 2023 година Тези митинги не са стимулирани от антисемитизъм. Те са стимулирани от желанието на студентите за мир и правдивост.

- Каква е оценката ви за реакцията на управленията на университетите към студентските митинги? Смятате ли, че потреблението на принуждение против студентите е целесъобразно?

- Ръководителите в доста университети, в това число моя личен, изпаднаха в суматоха в резултат на натиска от страна на политици и крупни донори. Със сигурност не трябваше да викат полиция; това по никакъв метод не беше належащо или уместно. Трябваше да проведат разговор със студентите. Те би трябвало да предизвикват опциите за учене, размисъл и разговор в границите на университетската общественост. Те трябваше да призоват преподавателите и студентите да търсят пътища към мира. Те трябваше да уважат правото на студентите да стачкуват и да признаят незабавната нужда от митинг против клането в Газа, както и нуждата от мир и решението за две страни.

 

- Усещате ли някакво въздействие от израелското лоби върху образователната стратегия във връзка с Израел-Палестина в американските университети, изключително в Колумбийския?

- Израелското лоби и обособени финансови донори се пробват да подтиснат пропалестинските митинги и дискурс. Това е изцяло неправилно. Колкото повече човек познава историята на района, толкоз повече може да види същинския път към мира и взаимното битие в него. Постигането на правдивост и политическо самоопределяне на Палестина като част от решението за две страни е в полза на целия свят.

- Забелязали ли сте случаи на автоцензура или отвращение измежду вашите сътрудници в Колумбия или други институции да подлагат на критика Израел заради опасения от последствия за тях?

- Много преподаватели, в това число и аз, приказват намерено за несправедливостта и незаконността на метода на Израел. Разбира се, политиците се пробват да пресекат сходни възгледи, само че възгледите, които показваме, са необятно публикувани и по-голямата част от американското общество желае обективен мир в района. Ние призоваваме войната да завърши неотложно и страната Палестина да бъде приветствана като 194-та държава-членка на Организация на обединените нации, като част от решението за две страни.

 

- Какво е мнението ви за безусловната поддръжка на Съединените щати за Израел?

- Политиката на Съединени американски щати е трагична, разрушителна, несправедлива и опонира на интернационалното право. Съединени американски щати са съучастници във военни закононарушения. Международният съд може скоро да реши, че Израел прави геноцид, т.е. е в нарушаване на Конвенцията за геноцида от 1948 година Тази война би трябвало да спре неотложно, като Палестина бъде приета за член на Организация на обединените нации, без закъснение. В момента Съединени американски щати са единствената спънка пред този метод.

 

- Вярвате ли, че методът, по който президентът Джо Байдън се оправя с спора в Газа, може да повлияе на вероятностите му за преизбиране?

- Да, несъмнено. Това ще понижи поддръжката на Байдън измежду неговата електорална база и по-специално измежду младите гласоподаватели. За страдание, Тръмп може да се окаже още по-лош. Но това не извинява политиката на Байдън, която е неверна, провалена и неприемлива.

 

- Очаквате ли Вашингтон да поправя политиката си по отношение на Израел в отговор на възходящия публичен напън в бъдеще?

- Промяната на политиката е допустима, незабавна и нужна за постигането на мир. Има два настоящи фактора, които могат да доведат до това. От една страна, Съединени американски щати са все по-изолирани в Организация на обединените нации и в международното публично мнение. Сега Съединени американски щати са единствената спънка за участието на Палестина в Организация на обединените нации, а оттова и за решението за две страни. От друга страна, гласоподавателите в Съединени американски щати също са доста недоволни от съучастието на страната в несправедливата и убийствена война на Израел.

 

Комбинацията от тези два фактора – геополитика и публично мнение вътре в Съединени американски щати – може да докара до смяна на политиката на държавното управление към мир и решение с две страни.

 

Инфо: tehrantimes.com

Превод за " Гласове " Юлия Семир Ал-Хаким

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР