ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Министри с качулки, ваксини в бусове за кренвирши: що за държава е това?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Що за страна е тази, в която карат имунизациите с бус за кренвирши, министър председателят се хвали, че " мъдро пуснал вируса да вилнее ", а министърката на туризма нахлузва качулката и потегля на лов за извършители на ограниченията против Коронавирус?

Министърката на туризма Марияна Николова инспектира " като скришен клиент " - дегизирана " със спортно яке, качулка и маска ", по какъв начин заведенията съблюдават противоепидемичните ограничения. Трудно е да отгатнем какво е въодушевило самодейността ѝ. Но откакто министър-председателят Бойко Борисов се хвали, че през лятото " мъдро пуснал вируса да вилнее ", а дълго чаканите скъпоценни ваксини бяха натоварени в бус за кренвирши и поверени на скромен " руски " ледник ЗИЛ, за какво министърката да не запретне ръкави и да не тръгне да лови собственоръчно нарушителите на " карантината "?

Абсурдни хрумвания

Едно е повече от несъмнено. Актът на старателното, уверено и демонстративно нахлупване на качулката от министър Николова - след незаконния безпорядък, заплетен от спорните дейности на държавното управление във връзка с болестта - е стъписващо алегоричен. Този паметен облик в резюме обобщава клоунадата на това, което имаме като институции.

Трябва да признаем: министър Николова, която в края на юли размени госпожа Ангелкова отпред на министерството на туризма, несъмнено желае да покаже, че се старае. И държи на това изкъсо да се съблюдава дисциплината. Дотук добре. Само че от ексцентричната концепция на вицепремиерката няма особена изгода на процедура, нито пък става за политически пиар. Тя провокира по-скоро изненада и подбив, в сравнение с възхита.

Зле премислена е и другата демонстрация на " креативна самоинициатива ", стартирана от госпожа Николова: хотелските заведения за хранене да могат да работят най-малко до 12.30 след среднощ на Нова година. Целта била " да не се разнасят в допълнение храни и питиета из стаите " - по този начин " било по-хигиенично ". Предложението раздели сектора. От Българската хотелска и ресторантьорска асоциация го приветстваха, само че заведенията отвън хотелите се почувстваха " дискриминирани ". В последна сметка концепцията отпадна, тъй като опонира на заповедта на здравния министър Ангелов.

Ясно е, че ресторантьорството, дружно с туризма (изобщо), превоза, хората на изкуството, развлекателната промишленост и други е измежду най-тежко засегнатите от пандемията. Но предлагането на госпожа Николова звучи неуместно. Положението е толкоз съществено, а ние сме се разтревожили за трохите по пода на хотелските стаи на Нова година?! Това ли е най-важното?

Тези " хрумвания " за избавяне на туризма у нас, са нещо като " втора глава " на тези оферти на госпожа Ангелкова, които ни стъписаха напролет: наивни опити за " съблазняване " на летовниците с евтини чадъри, субсидирани билети за чартърните полети на непознатите туристи и други

Поредното парче от пъзела България

А какво да кажем за останалите ограничения на кабинета за подкрепяне на бизнеса? Министър Сачева да вземем за пример твърди, че в случай че схемата 60/40 не била въведена, безработицата щяла да бъде два пъти по-голяма - досега по схемата са изплатени 627 млн. лева, като по този начин се запазили 250 000 работни места.

Българското държавно управление обаче закъсня с използването на ограниченията, резултатите се забавиха, а и дълготрайният резултат остава под въпрос. Освен това, " отвън борда " у нас останаха самонаетите, изключително хората със свободни професии; а самоосигурените, както напомни икономистът Г. Ангелов, не са по никакъв начин малко - 246 000 души (данни на Национален осигурителен институт, 2019).

Но да се върнем към туризма. Като се тегли чертата, загубите за бранша ще бъдат големи: близо 4.2 милиарда лева за първите 9 месеца на 2020 (данни на НСИ). Според прогнозата на самата госпожа Николова, загубите евентуално ще надвишават даже 5 милиарда лева Само от ниската посещаемост през коледните и новогодишните празници, се чака секторът да загуби към 36 млн. лева

На фона на тази мрачна статистика и вероятност, предложенията на министър Николова наподобяват извънредно несериозно. Инициативите ѝ не са нищо повече от следващото късче от пъзела, който в края на 2020 все по-категорично обрисува България като подигравка на страна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР