ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Йордан Арабаджиев пред ФАКТИ - защо протестират българските превозвачи

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Вчера протестирахме напълно алегорично и организирахме среща с сътрудниците от турската асоциация на превозвачите (б.р. Асоциация на превозвачите на Република Турция), като задачата ни беше да сигнализираме държавните институции и на двете страни – митници, гранична полиция, че времето за изчакване на влизане в България е извънредно дълго. В момента един камион, който влиза в България чака от порядъка на сред 90 и 95 часа – това са 4 дни. Ние считаме, че това е безусловно недопустимо като време за изчакване на границата “.

Това сподели пред ФАКТИ изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи в България Йордан Арабаджиев. Свързахме се с него, с цел да приказваме за настояванията на българските превозвачи във връзка с прекосяването на българо-турската граница при влизане в България. Припомняме, че през вчерашния ден превозвачите стачкуваха алегорично на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

„ Няма друга такава граница, на която да се чака толкоз “, сподели Арабаджиев. „ Приемаме, че колкото и претрупан да е един граничен пункт, в границите на 10 до 12-15 часа може да се мине “, добави той.

„ Ако не се чака на границата, камионът в случай че тръгне през днешния ден от София, вечерта ще е разтоварил в Турция. На идващия ден ще е натоварил и ще се е върнал цялостен в България. Курсът се прави за един ден, само че камионът, с цел да влезе единствено в България стои и чака 4 дни на границата “, сподели още Арабаджиев.

На въпроса по какъв начин си изяснява дългото очакване, той отговори: „ Причините са доста и са сложни. Ние считаме, че първо, пунктът като инфраструктура не е очакван да поеме подобен голям трафик, само че пък в това време чакаме, че с избрани дейности – да вземем за пример от страна на Гранична полиция с кадрово застраховане, с назначение на още хора, ще може да се правят инспекциите за емигранти, където сега е най-големият проблем като време. Тогава би могло да се усили пропускателната дарба.

Вече имаме поддръжката и разбирането. Очакваме в идващите дни да има пусната социална поръчка за обезпечаване на още един кулоар, с което да се усили пропускателната дарба на пункта. Говорим освен за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, само че за Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Лесово “, там също се чака толкоз “.

Относно икономическите вреди, което това дълго очакване нанася на компаниите превозвачи, Арабаджиев сподели: „ Това е внимателен миг, защото в случай че, примерно товарът е с избран период на доставка – в избран ден и час да бъде доставен, и поради очакване на границата не дойде, тогава всеки един ден закъснение превозвачът дължи наказателна клауза от порядъка на 100-150-200 евро дневно. Отделно от това, когато един камион стои на едно място, той не генерира доходи. През това време върви заплата на водача, командировъчни. Тоест превозвачът има едни разноски от 100-150 евро, които са перманентни, непрекъснати. Независимо дали камионът ще върви или няма да върви, тези разноски са си факт “.

По мотив повода за взаимната работа с турските превозвачи и обръщането на вниманието и на българските, и на турските управляващи към казуса, Арабаджиев сподели: „ Ние считаме, че проблем има и от двете страни. И по тази причина желаеме да притеглим вниманието и на двете страни. Не желаеме да упрекваме никого, желаеме да покажем, че време от порядъка на 4 дни, които един камион да престоява на границата не е обикновено “.

Според Йордан Арабаджиев, казусът с бавното влизане в България съществува от към месец и половина. „ През последния месец и половина стартира да ескалира напрежението, да се усилва чакането. Границата е такава, че има непрестанен трафик, непрестанно идват камиони. Така се натрупва една опашка, която би трябвало да бъде изчистена, с цел да може да се влезе в естествен темп. Знаем, че митницата работи съвсем на цялостния си потенциал, само че мисля, че може да се направи още, с цел да се понижи това очакване “, сподели той.

„ Кадрово би трябвало да бъдат обезпечени и „ Лесово “, и „ Капитан Андреево “. Най-вече към Гранична полиция, с цел да може по-бързо да се прави инспекцията за мигранти “, сподели изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи в България в края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР