Хора от родния ъндърграунд твърдят, че крадецът рецидивист Иван Ценков

...
Хора от родния ъндърграунд твърдят, че крадецът рецидивист Иван Ценков
Коментари Харесай

Издирваният за инкасо обира за 5 млн. лв. Иван Турчина се прибрал тайно в България?

Хора от родния ъндърграунд настояват, че крадецът рецидивист Иван Ценков – Турчина, който в края на декември м.г. бе разгласен за интернационално търсене от Министерство на вътрешните работи като уредник и главен участник в най-големия въоръжен грабеж в столицата – този от 15 ноември 2022 година в подземния паркинг на „ Ринг мол “, се е завърнал скрито в България преди към месец и се е сдобил с напълно нова подправена идентичност.

 

Според думите на осведомени, Иван Турчина се укрива от органите на реда във Варна, в къща в квартал „ Виница “, предоставена му за прилагане от морския незаконен престиж Николай Тошев – Чирпанския. За да не притегля ненужно внимание и с цел да не стане жертва на инцидентна полицейска инспекция, Ценков се придвижвал пешком и с колело из Варна и в никакъв случай не напускал рамките на тайната си квартира нощем. Разправят, че Турчина се дегизирал с перуки и с очила в жанр Николай Денков и Симеон Дянков и че разполагал с менте персонална карта, която обаче можела да заблуди служители на реда от невисок сан при възможна полицейска инспекция, защото дублирала името и ЕГН-то на нищо неподозиращ жител.

 

Иван Ценков – Турчина се трансформира в един от най-издирваните от Министерство на вътрешните работи родни бандити дни преди Нова година, когато от полицията и Софийската градска прокуратура изненадващо оповестиха, че 40-годишният нарушител е измежду причинителите на най-крупния въоръжен обир в България, при който маскирани бандити отмъкнаха 5.2 милиона лв. от инкасо автомобил. Турчина не попадна зад решетките, защото преди полицейската акция по залавянето му, напусна страната. Според неофициална информация от Министерство на вътрешните работи Иван Ценков е отпрашил към Гърция, други пък твърдяха, че  той е офейкал към Сърбия.

 

Почти половин година откакто от държавното обвиняване оповестиха, че са разкрили причинителите на въоръжения грабеж за 5 милиона, арестувани за грабежа са единствено двама от петимата – Колин Колев и Михаил Павлов – Коня. От Министерство на вътрешните работи и прокуратурата до момента не разкриват имената на останалите двама участници в обира, което породи мълва в ъндърграунда, че вътрешен човек е предал Иван Турчина и бандата му след спор сред разбойниците за подялбата на плячката. Неофициално се загатва името на автокрадеца Валентин Цанков – Вальо Плякания, който подсигурил един от джиповете, употребявани при обира, както и подправените украински регистрационни табели, само че най-после не му платили задоволително и оня решил да съобщи „ сътрудниците “ си. Твърди се, Иван Турчина е бил предизвестен от собствен другар служител на реда от 4-то РПУ да напусне България още в средата на декември м.г., когато в Столична дирекция на вътрешните работи към този момент са знаели, че той е уредник на обира за милиони левове в „ Ринг мол “. Не е известно по какъв начин информацията е достигнала до редови чиновник на Министерство на вътрешните работи.

 

Иван Ценов – Турчина rма репутацията на един от най-опасните и дръзки обирджии в страната, бил e неведнъж разследван и арестуван поради обири на първокласни коли и въоръжени грабежи.

 

Срещу него се води дело за два обира от железни каси на компании, осъществени през 2017 година, което още се точи в съда.

 

И до момента в който Иван Ценков Турчина е неоткриваем към този момент съвсем шест месеца за органите на реда, то неговият съмишленик – някогашният ММА войник Колин Колев – Коко, търка наровете на килията на следствения арест, само че не обелва нито дума пред проверяващите за присъединяване си във въоръжения обир на инкасо автомобил в подземния паркинг на „ Ринг мол “. Според проверяващи Колин Колев може да бъде упрекнат и за различен въоръжен грабеж – на казино в столичния ж.к. „ Младост “, случило се напролет на 2020 година

 

Разправят, че Колин Колев е оставил собствен отпечатък, подпирайки се на една от ротативките по време на грабежа.

 

Преди да бъде закопчан в края на декември 2023 година като участник в инкасо обира за 5 милиона лв., Колин Колев – Коко изкара призрачен затвор във Виетнам, откакто през 2016 година беше задържан дружно с приятеля си Димитър Христов от полицията в Хо Ши Мин поради скимиращи устройства за източване на банкови карти. Колин Колев е наказан на 7 години затвор във Виетнам, където лежи при ужасяващи условия.

 

Според сигналите на сестра му и майка му до родните институции, Колин бил държан вързан 6 денонощия, тъй като съгласно администрацията на пандиза във Виетнам симулирал заболявания, с цел да не работи. Отказвали му и лекуване. Когато въпреки всичко го водили при лекар, го оставяли да лежи вързан с часове на пода и да чака да го прегледат.

 

След няколко молби да го върнат в България, с цел да доизлежи присъдата си у нас, управляващите във Виетнам договарят с екип на родното Министерство на правораздаването екстрадицията му. Колин Колев е върнат в България през август 2019 година, а в края на януари 2020 година е освободен предварително от пандиза, с цел да възобнови още веднъж незаконната си активност.

 

Ако бъдат приети за отговорни от съда, Колин и съучастникът му Михаил Попов – Мишо Коня рискуват присъди от по 10 години затвор, толкоз се поставят и за укриващия се от правораздаването Иван Ценков – Турчина. Преди това обаче Турчина би трябвало да бъде хванат.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Валентин Цанков – Вальо Плякания Иван Ценков – Турчина Николай Тошев – Чирпанския Николай Денков Симеон Дянков Колин Колев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР