ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата

...
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата
Коментари Харесай

Как изчезнаха 50 милиона лева от държавна фирма

ФАКТИ огласява журналистически следствия от разнообразни медии, тъй като поддържа свободата на словото.
Частна компания желае да почисти отговорностите си към държавна. Превежда сумата и чака, че с това казусът е решен. Държавната компания приема парите, само че задължението не изчезва. Изчезват парите.

Така най-общо може да се опишат връзките сред русенския оръжеен цех “Дунарит” и Държавната консолидационна компания (ДКК). Липсващата сума е в размер на 50 млн. лева

Всеки ден върху нея се натрупа рента от 27 хиляди лв. за сметка на държавното сдружение. Пътят на 50-те милиона лв. обаче е по-интересната част от тази история.

Атаката против “Дунарит”
Военният цех " Дунарит " е един от активите, за който след банкрута на КТБ стартира да се води борба. Предприятието има отговорности към банката и е в областта на въздействие на нейния мажоритарен притежател Цветан Василев.

Фалитът върху банката, бягството на Василев в Сърбия и повдигнатите му в България обвинявания, ясно приказват, че по това време банкерът не е в мощна позиция. " Дунарит " е атрактивно дружество, чието само едва звено са отговорностите му към КТБ.

Логично се стига до продажба. Така през 2015 година стартират диалози сред управлението на “Дунарит” и притежателя на “ЕМКО” Емилиян Гебрев за придобиване на русенския оръжеен цех.

Оказва се обаче, че към военния цех има и други апетити. Две офшорни компании - " И Еф Ви Интернешънъл Файненшъл Венчърс " и " Виафот Инвестмънт България " - подхващат поредност от обжалвания, с цел да осуетят договорката.

През 2017 година страната се намесва директно, с цел да предотврати договорката на “ЕМКО” за " Дунарит ". През август министърът на стопанската система Емил Караниколов афишира, че “Министерството на стопанската система стартира дейна активност за придобиване на оръжейното дружество ".

Заводът има заеми към КТБ и желанието на страната е да влезе в предприятието като се трансформира в негов главен заемодател. Тук стартира ролята на Държавната консолидационна компания (ДКК).
Цесията с КТБ

През август 2017 година ДКК купува обвързване на “Дунарит” към КТБ за над 50 млн. лева, т.е. прави цесия. Това обаче се случва през верига от цесии с присъединяване на офшорната компания “Виафот Лимитед”, чийто номинален притежател, по информация на уеб страницата " Биволъ ", е юрист Александър Ангелов, който е свързван с някогашния народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Политикът беше глобен през юни 2021 от Съединени американски щати за присъединяване в корупция по закона " Магнитски ".

“Участници във веригата от цесии са и сдружението “ДиПи” и КТБ, като договорите са подписани в един и същи ден, при еднакъв нотариус”, написа шефът на “Дунарит” Петър Петров в писмо до някогашния длъжностен министър на стопанската система Кирил Петков.

Събитията през август 2017 година се развиват като във филм. В момента, в който излиза наяве, че дългът на " Дунарит " е минал в държавната компания, предприятието подхваща дейности, с цел да погаси задължението си и внася сумата от 50 млн. лева в ДКК.

“По този метод погасихме всички вземания на " Дунарит ", добити от ДКК ", сподели за Свободна Европа юристът на предприятието по делото Стоян Стоянов.

Не по този начин мисли обаче държавната компания. “Следва да се прави разлика сред превод и заплащане – заплащане има, когато е налице погасителен резултат по отношение на обещано обвързване, до момента в който не всеки превод има подобен резултат или не всеки превод съставлява съответно плащане”, споделиха за Свободна Европа от ДКК.

Независимо, че не признава заплащането, ДКК не връща парите към този момент четвърта година. “Нещо повече, през 2019 година поканихме ДКК да ни възвърне средствата, ведно със законната рента, която досега възлиза на над 5 млн. лева Беше ни отказано”, написа още в писмо на “Дунарит” до Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър на стопанската система.

В същото време от доклада на ДКК в Търговския указател излиза наяве, че парите ги няма в наличност и са изхарчени.

ДКК е “осчетоводило получените преводи”, се споделя в отговора на Държавната консолидационна компания до Свободна Европа. Според тях това е станало “по верния от счетоводна и правна позиция начин”. От там прецизират, че не могат да навлязат в детайлности, тъй като сред ДКК и " Дунарит " има правосъден спор за сумата.

Междувременно заключението от отчет на инспекцията на работна група по бистрота към Министерството на стопанската система слага под подозрение напълно “действителността на контракта за цесия”, подписан от ДКК за " Дунарит ". Причината са поредност от покупко-продажби, подписани преди този момент, които слагат под подозрение придобиването на вземането от страна на ДКК.

От Министерство на стопанската система не изпратиха отговори на въпросите, свързани с цесиите на държавната компания. Така към момента няма отговор на въпроса къде са тези 50 милиона лв..

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР