Фактът, че Русия използва в Украйна ирански дронове, като тези,

...
Фактът, че Русия използва в Украйна ирански дронове, като тези,
Коментари Харесай

Иранските дронове в Украйна символизират слабостта на Русия


Фактът, че Русия употребява в Украйна ирански дронове, като тези, които удариха Киев през вчерашния ден сутринта, показва две неща: възходящата роля на Техеран в тази сфера и някои недостатъци на съветската промишленост за произвеждане на дронове, написа Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 7713
Иран е доставил стотици дронове на Русия това лято, твърди Белият дом, и те се употребяват постоянно, в това число при офанзивите против Киев в понеделник.

Какви дронове, за какви цели?

Идентифицирани са два модела с разнообразни приложения.

" Шахед 136 " е значителен дрон камикадзе, на ниска цена за производство. Той доближава задачата си посредством джипиес координати, въведени преди политане. След това се движи самостоятелно, лети много ниско и поразява цел, която наложително е закрепена на няколко стотици километри ", изяснява Пиер Грасе - френски откривател, обвързван с центъра " Сирис " в Париж.

Русия употребява всеобщо в Украйна точно този модел.

Но също и " Мохаджер-6, който има функционалности и размери, сходни на турския Байрактар ТБ-2 ", додава Викрам Митал, учител в американската военна академия в Уест Пойнт.

Мохаджер-6 " са съветският отговор на украинския TБ-2 " - известният въоръжен дрон от вид MALE (средна надморска височина, огромна издръжливост; акронимът значи " мъжки " на британски - бел. ред.), доставен от Турция. Той се отличи и в ръцете на Азербайджан във войната му против Армения през 2020 година, напомня Жан-Кристоф Ноел, френски откривател от Френския институт за интернационалните връзки.

Доколко са ефикасни?

" Като всички въоръжени дронове или дронове камикадзе, те са доста ефикасни, когато съперникът няма средства да се отбрани или да отвърне на удара ", акцентира Ноел.

" Голяма част от първичния им триумф се дължи на обстоятелството, че това е ново оръжие на този спектакъл. Украинците ще ги заловят, ще ги разглобят и ще разработят системи за битка с дронове. Преди това те ще бъдат ефикасни ", счита Митал.

Дотогава украинците могат да се пробват да ги смъкват с портативни противовъздушни системи денем или с батареи, оборудвани с радари за нощно виждане. Те също могат да опитат - само че това не е елементарно - да заглушат джипиес сигнала, с цел да сковават " Шахед 136 ", които нямат съоръжение, с цел да продължат към задачата си в такава обстановка.

Украинците настояват, че са свалили десетки ирански дронове през последните седмици.

Що се отнася до тези безпилотни летателни апарати камикадзе, " потреблението им за Русия е мярка за икономии, тъй като икономисва скъпи крилати ракети, които костват 1,5 до 2 милиона " $ всяка, напомня Грасе.

" Основният им минус е, че могат да поразяват единствено закрепени цели ", изяснява той. " Това не съставлява опасност за разгърнати войски. Следователно идването на дронове не би трябвало да трансформира хода на боевете ", предвижда френският откривател.

Дали това е съветски банкрут?

Защо Русия, един от главните производители на оръжие в света, се доставя от Иран?

" Министерството на защитата (на Русия) е създало съответните тактически и механически условия за безпилотните самолети. И множеството (руски) производители, за жалост, не са в положение да ги изпълнят ", съобщи наскоро съветският полковник Игор Ишчук, представен от организация ТАСС.

Пиер Грасе от своя страна загатва за уязвимост на съветската индустриална конструкция. " Специалният софтуерен център, който създава (разузнавателните) безпилотни самолети " Орлан ", разгласи, че ще премине към 3 смени по 8 часа, с цел да работи 24 часа в денонощието. Те не са в положение да образуват екипите. Също като на фронтовата линия, казусът на Русия са човешките запаси ", отбелязва той.

Освен тази компликация, Русия не е възнамерявала в арсенала си дронове камикадзе с огромен обхват на деяние като " Шахед 136 ", само че има " модели с лимитирана самостоятелност (максимум 40 километра) ", добавя Грасе.

Що се отнася до въоръжените безпилотни самолети от вид MALE, " доставянето на иранските " Мохаджер-6 " също е самопризнание за индустриален неуспех ", прецизира откривателят. " Предполага се, че те имат материали от този тип... Това значи, че (руската индустрия) не може да се оправи. "

" Западните наказания предизвикаха проблеми, по този начин както и коронавирус, който провокира разстройства в международните снабдителни вериги ", акцентира Митал.

Руснаците " към този момент нямат достъп до западни софтуерни съставни елементи и опитите им да разработят серийно произвеждане на този вид мотори са несполучливи ", изяснява Ноел.

Дори в случай че ползват заобиколни решения. Например, да накарат съветски посланик да купи навигационни системи където и да било по света в магазин за авиомоделиране. " След това частите ще бъдат изпратени в Русия с дипломатическа поща ", изяснява Грасе.

Иран - пазарен противник на Анкара?

" Несъмнено има самобитна конкуренция сред Иран и Турция за увеличение на дяловете им на пазара за евтини дронове ", счита Митал.

" Горният сегмент на пазара е ангажиран от Съединени американски щати и Израел ", напомня Мариан Рено, която е специалист по аеронавтика и дронове. " Турските дронове са под тях, само че са по-надеждни от иранските, на които, наподобява, им липсва висока акуратност. "

" Иран към този момент има клиенти за тези дронове в Близкия изток " измежду своите съдружници - от Йемен до Ливан през Ирак, напомня Ноел. " Американските наказания против евентуални клиенти обаче лимитират доста мощно броя на претендентите, които биха желали да се снабдят с такова съоръжение ", прибавя той.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР