Еврозоната все още трябва да се бори с мрачната икономическа

...
Еврозоната все още трябва да се бори с мрачната икономическа
Коментари Харесай

Еврозоната още трябва да се бори с потисната активност, заяви Лагард

Еврозоната към момента би трябвало да се бори с мрачната икономическа интензивност в близко бъдеще, следвайки слабата 2023 година, в която растежът на Брутният вътрешен продукт се задържа през последното тримесечие.

Това съобщи ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

По време на чуване в икономическата комисия на Европейския парламент тя означи, че слабата стопанска система не може да бъде отнесена към обособен бранш, защото интензивността е била потисната във всички браншове.

" Постъпващите данни не престават да алармират за потисната интензивност в кратковременен проект ", съобщи Лагард, представена от Euronews. " Въпреки това, избрани индикатори от изследванията сочат усилване на интензивността през идната година ", добави тя.

В оптимистичен звук Лагард посочи експресните оценки, съгласно които инфлацията в еврозоната се е намалила до 2,8% през януари, откакто се е повишила с половин процентен пункт през декември - по-слабо възобновяване от предстоящото.

Тя означи, че прирастът на заплатите продължава да бъде мощен и съобщи, че се чака той да се трансформира във все по-голям фактор за динамичността на инфлацията през идващите тримесечия, защото чиновниците изискват отплата за повишението на цените.

" Като цяло последните данни удостоверяват продължаващия развой на дезинфлация и се чака през 2024 година последователно да продължим да понижаваме инфлацията, защото въздействието на предходните възходящи шокове отслабва, а затегнатите условия на финансиране спомагат за нейното намаление ", изясни Лагард.

Тя удостовери решението на ЕЦБ от януари да резервира лихвените проценти непроменени на ниво 4,5% за главния лихвен % по рефинансиране.

" Тези лихвени проценти са на нива, които, поддържани за задоволително дълъг интервал от време, ще допринесат значително за своевременното връщане на инфлацията към средносрочната ни цел от 2% ", сподели Лагард.

Президентът на ЕЦБ употребява речта си като мотив да означи 25-годишнината на еврото, наблягайки неговия път " от фантазията на няколко далновидни създатели до валута, употребена от 350 милиона души в 20 страни ".

" Макар и към момента младо, еврото въпреки всичко узря и се трансформира в незаменима част от нашето всекидневие ", съобщи Лагард и добави, че съществуването на валутата е удостоверение за силата на европейския план.

Според нея еврото е съумяло с помощта на своята елементарност, непоклатимост и суверенитет. Простотата се дължи на обстоятелството, че то е единна валута, употребена от потребителите и фирмите в доста страни, което улеснява пътуването, живота и бизнеса в тях.

То е постоянна валута, тъй като макар неотдавнашните съмнения и ценови шокове, инфлацията в еврозоната е приблизително 2,1% от 1999 година насам, а дълготрайните упования остават закотвени към задачата на ЕЦБ.

Що се отнася до неговия суверенитет, ръководителят на ЕЦБ приветства еврото като втората по значимост международна валута.

" Първите 25 години на еврото бяха сполучливи, само че работата ни не е завършила ", сподели Лагард. " Икономическият и паричен съюз не е последна точка - всяко европейско потомство би трябвало да напише своята глава от историята на единната валута ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР