Европейският вицешампион от 1996 г. и икона на английския Ливърпул

...
Европейският вицешампион от 1996 г. и икона на английския Ливърпул
Коментари Харесай

Патрик Бергер ще се включи в Мача на надеждата на Стилиян Петров

Европейският вицешампион от 1996 година и икона на британския Ливърпул Патрик Бергер удостовери присъединяване си в " Мача на Надеждата " на 6 септември от 17:00 часа на стадион " Васил Левски ". Срещата се провежда от фондация " Стилиян Петров " за набиране на средства за възстановяване на изискванията за лекуването на онкологични болести в България.

Патрик Бергер е роден на 10 ноември 1973 година в Прага. Започва кариерата си в локалния Спарта, само че първият му контракт е с кръвния зложелател Славия. Той даже дебютира за националния тим на Чехословакия при мъжете, преди да бъде викнат при младежите.

Талантът на Бергер е видян от легендата Отмар Хицфелд и през лятото на 1995 година е притеглен от Борусия (Дортмунд). Дебютира в формален мач във финала за Суперкупата, като печели трофея след 1:0 над Борусия (Мьонхенгладбах). През идващото лято към този момент е първенец в Бундеслигата.

Идва европейското състезание в Англия през 1996 година, когато чехите направиха възторг. Излязоха като втори от групата след Германия, като победиха Италия с 2:1 след голове на Павел Недвед и Радек Бейбъл, 3:3 с Русия и загуба от немците с 0:2. След това отстраниха Португалия на Луиш Фиго с 1:0 (попадение на Карел Поборски) и след осъществяване на дузпи отстраниха и Франция, като Бергер вкара третата във вратата на Бернар Лама. Във финала поведоха с 1:0 на Германия още веднъж след тъкмо изпълнен 11-метров от Бергер в 59-ата мин, само че Оливер Бирхоф изравни в 73-ата. В 5-ата минута на продължението още веднъж Бирхоф донесе купата на германците след " златен гол ". Това предписание действаше по това време.

Успехът на чехите води до същинско наддаване за звездите им. Бергер и Карел Поборски са мечтани от Манчестър Юнайтед, само че Патрик избира Ливърпул. Настанява се в къща до легендата сър Кени Далглиш и Алан Хансен, които му оказват помощ да се приспособява.

В началото му е мъчно, само че става корав титуляр при Жерар Улие. През сезон 2000/2001 година печели невероятните четири трофея - Купата на Англия, Суперкупата на Англия, Купата на лигата в Англия и Купата на УЕФА. През 2003 година взема още една Купа на лигата.

След 7 сезона и 35 гола за Ливърпул Патрик напуща клуба, като подписва като свободен сътрудник с новака Портсмут, воден от Хари Реднап, през лятото на 2003 година Там е съотборник със Светослав Тодоров. След 2 сезона обаче отборът отпада и Бергер се мести в Астън Вила, като показва, че доста му се играе при Дейвид О`Лиъри. В началото обаче идват травмите и е пратен от новия управител Мартин О`Нийл чартърен в Сток Сити от Чемпиъншип. Връща се, стартира да играе като титуляр и още веднъж идват контузиите. На 6 май 2008 година му е обявено, че е изиграл последния си мач за Астън Вила, откакто обществено поучава Гарет Бари да не мисли доста, а да подпише с Ливърпул. В същото време Мартин О`Нийл прави всичко допустимо Бари да остане в Бирмингам. И в този момент двамата - О`Нийл и Бергер се събират в София за благотворителната идея.

Така на 29 май 2008 година Патрик Бергер се завръща в отбора от детството си - Спарта (Прага), с цел да дебютира и за него. Той е капитан на отбора, който приключва втори през 2009 година и се класира за квалификациите на Шампионската лига. На 6 януари 2010 година афишира завършек на кариерата си след следващата травма в коляното. Все отново продължава да поддържа форма в шестодивизионния Долни Хабри.

С юношеския народен тим на Чехословакия печели европейската купа до 16 години през 1990 година след 3:2 във финала против домакина Югославия, като още веднъж бележи гол в решителния мач. При мъжете на Чехословакия и Чехия има единствено 44 мача и 18 гола, тъй като отхвърля да играе под управлението на Душан Ухрин. Участва и на европейското през 2000 година, само че там чехите отпадат в груповата фаза.

Бергер е част от същински футболен клан в Чехия. Чичо му Ян е троент първенец на Чехословакия с пражките Спарта и Дукла, два пъти е притежател на купата със същите тимове, а на олимпиадата в Москва през 1980 година печели златните медали след 1:0 над Германска демократична република. Неговите синове Ян-младши и Томас също направиха съществени кариери в Чехия. Синът на Патрик Бергер, който носи неговото име, също бе надарен полузащитник, само че травма го отхвърли едвам на 24 години.

В тима на задграничните звезди ще играят още Коло Туре, Гари Кейхил, Максуел, Юри Джоркаеф, Гарет Бари, Гайска Мендиета, Рой Кийн, Хенрик Ларсон, Робер Пирес, Луис Гарсия, Неманя Видич, Карл Икеме, Алън Хътън, Джо Коул, Шей Гивън, Стюърт Даунинг, Ашли Йънг, Ричард Дън и Джеймс Колинс. Отборът е поверен на легендата Мартин О`Нийл.

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР