След Лондон през 2012 година, олимпийските игри тръгват на своето

...
След Лондон през 2012 година, олимпийските игри тръгват на своето
Коментари Харесай

Големите герои на Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016

След Лондон през 2012 година, олимпийските игри потеглят на своето околосветско странствуване. Първо посещават Рио де Жанейро през 2016-та, след това дебаркират в Токио година по-късно от предстоящото – през 2021-ва. След няколко месеца най-големият състезателен конгрес се завръща в Европа – в столицата на Франция Париж.

С какво ще запомним Игрите в Рио?

През 2009-та година Международния олимпийски комитет избира Рио де Жанейро за хазаин за Игрите на 31-та Олимпиада. Бразилският град печели в жестоката конкуренция на Мадрид, Токио и Чикаго, с цел да докара най-очакваното спортно събитие за първи път в Южна Америка.

Между избора и самите игри обаче сериозна икономическа и политическа рецесия обгръща Бразилия. Освен това страната влага забележителна сума и в семейството на международното състезание по футбол единствено 2 години по-рано. Всичко това, както и проблеми със сигурността и околната среда, пораждат опасения дали Рио ще се оправи с виновната задача. Въпреки подозренията, домакините съумяват да проведат игрите на относително положително равнище, а най-големият международен конгрес се трансформира във същински фестивал на спорта.

Рекодните 207 олимпийски комитета изпращат своите 11 200 представители, а за първи път на игрите взе участие и тим на бежанците.

Големият воин в Рио е плувецът Майкъл Фелпс, който прибавя 5 златни медала, с цел да направи сбирката си от трофеи недостижимия брой 23.

И още от героите на басейна – американката Кейти Ледецки победи 4 пъти в свободния жанр, по 3 победи печелят унгарката Катинка Хошу и американецът Райън Мърфи. Симон Байлс от Съединените щати взима 4 от 6-те златни оценки в спортната гимнастика – в самостоятелния многобой, отборно, на земя и прескок, прибавя и бронз на греда.

Голямата звезда на атлетическия спринт Юсейн Болт е решителен за трети следващ път на 100 и 200 метра и оформя требъл с триумфа си с щафетата на Ямайка на 4х100 м. Феноменален международен връх на 400 м за Уейд ван Никерк от Южна Африка – 43,03. Унгарката Данута Козак печели и трите трофеи в женския каяк. Три са златните медали и на английския колоездач Джейсън Кени.

В тениса №1 в света Новак Джокович от Сърбия сензационно отпада още в първия кръг от Хуан-Мартин дел Потро. Аржентинецът доближава до финала, където губи от Анди Мъри от Англия, който пази купата си от Лондон. Драма, приключила с дузпи носи успеха на Бразилия над Германия в упования с максимален интерес от домакините край на футболния шампионат. Звездата на " селесао " Неймар вкарва победната дузпа за наслада на 63 хиляди фенове по трибуните на Маракана.

На Игрите в Рио България взе участие с 50 олимпийци.

Сребърен орден в скока на височина печели Мирела Демирева, която продължава традиците на страната ни в тази атлетическа дисциплинираност.

С бронз в битката се окичва Елица Янкова при най-леките дами до 48 кг. На крачка от оценките остават Николай Байряков в класическия жанр и Владимир Дубов в свободния. Бронзов орден и за ансамбъла ни по художествена гимнастика, в самостоятелната конкуренция Невяна Владинова е седма. Финали и осми места за Ивет Лалова в атлетическия спринт на 200 м и Антоанета Бонева в стрелбата със състезателен револвер.

Гледайте " Истории от Олимпийските игри " - предаването, което споделя олимпийската история - всяка неделя от 13.15 ч. по Българска национална телевизия 1!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР