Европейският съюз заплаши лидерите на босненските сърби в Босна и

...
Европейският съюз заплаши лидерите на босненските сърби в Босна и
Коментари Харесай

Европейският съюз заплаши лидерите на Република Сръбска в Босна

Европейският съюз заплаши водачите на босненските сърби в Босна и Херцеговина със наказания и понижаване на помощта, която им дават, в случай че продължат да подхранват политическата рецесия и етническото разделяне в балканската страна.

"Ако обстановката се утежни в допълнение, Европейски Съюз разполага с необятен набор от принадлежности, в това число съществуващата рамка за наказания на Европейски Съюз и изцяло преразглеждане на помощта от Европейски Съюз “, сподели представителят на съюза Петер Стано на 10 януари.

Острото предизвестие идва в миг, в който политическата рецесия в страната се задълбочава поради опитите за разединение на Република Сръбска от Босна. Това основава опасенията, че мирното съглашение, което постави завършек на войната от 1992-95 година, може да се разпадне и да заплаши районната непоклатимост.

се организира на 9 януари, когато те отпразнуваха собствен "Ден на независимостта " с церемониал и боен марш. Върховният съд на Босна и Херцеговина дефинира това честване за противоконституционно.

Това е датата, на която през 1992 година босненските сърби афишират лична страна в Босна, споделят, че желаят да се обединят със Сърбия, и поставят началото на война с мюсюлманското население, лишила живота на над 100 000 души от двете страни и оставила милиони без дом.

На идващия ден Европейски Съюз осъди "негативната, разграничителна и провокативна изразителност ", употребена от водачите на Република Сръбска по време на тържествата на 9 януари.

Ръководството на сръбската общественост „ би трябвало да способства за прекратяването на тревожната наклонност на ненавист и назадничавост. Това би трябвало да включва преустановяване на възхвалата на военнопрестъпниците и на отричането или възхваляването на техните закононарушения “, сподели Стано.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР