Европейският съюз следи със силна тревога насилието в ивицата Газа

...
Европейският съюз следи със силна тревога насилието в ивицата Газа
Коментари Харесай

Светът реагира на новата ескалация между Израел и палестинците

Европейският съюз следи със " мощна паника " насилието в линията Газа и приканва всички страни в спора към оптималната въздържаност, да са избегне нова ескалация, съобщи през днешния ден представител на шефа на европейската дипломация Жозеп Борел, съобщи Франс прес.

" Израел има правото да пази цивилното си население, само че би трябвало да се направи всичко, с цел да се попречва разгръщане на спора, което би засегнало преди всичко цивилното население от двете страни и би довел до нови жертви и още премеждия ", уточни в официално съобщение представителят Петер Стано.

Той посочи, че насилието към този момент е взело " жертви, в това число цивилни, измежду които и петгодишно палестинско момиченце, а има и над 80 ранени ".

Последните събития още един път акцентират нуждата да се възвърне един политически небосвод и да се подсигурява трайно постоянна обстановка в Газа, сподели Стано.

Израелската войска съобщи през днешния ден, че се приготвя за " едноседмични " офанзиви в линията Газа, където нанася от ден на ден удари на въоръжената формация " Ислямски джихад ".

Британската външна министърка Лиз Тръс поддържа през днешния ден в Туитър правото на Израел " да се брани " и прикани " бързо да се постави завършек на насилието " след обстрела сред израелската войска и палестинската организация " Ислямски джихад " в линията Газа.

" Осъждаме терористичните групировки, които откриват огън против цивилни, и насилието, което докара до жертви и от двете страни ", съобщи тя, до момента в който води акция за да стане правоприемник на Борис Джонсън на премиерския пост в кралството.

Русия съобщи през днешния ден, че е " надълбоко разтревожена " от взаимните обстрели в линията Газа, като прикани към въздържаност двете страни.

" Следим с дълбока паника развиването на събитията, които може да провокират възобновяване на огромната военна борба и да утежнят още повече без друго достойната за жалост филантропична обстановка в Газа ", съобщи в официално съобщение говорителката на съветската дипломация Мария Захарова.

" Призоваваме всички забъркани страни да проявят оптималната въздържаност, да попречват (евентуална) ескалация на въоръжените интервенции и неотложно да открият трайно помирение ", добави тя.

По думите на Захарова " нова ескалация бе провокирана от изстрели на израелските военновъздушни сили в линията Газа на 5 август, на които палестински групировки отвърнаха с масирани и безразборни бомбардировки по израелска територия ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР