Европейският съюз ще направи своя значителен принос към нов международен

...
Европейският съюз ще направи своя значителен принос към нов международен
Коментари Харесай

ЕС ще има значителен финансов принос към фонда за климатичните промени

Европейският съюз ще направи своя " забележителен " принос към нов интернационален фонд за покриване на вредите от изменението на климата.

Това стана ясно след среща сред комисаря по въпросите на климата Вопке Хукстра с ръководителя на COP28 Султан Ал Джабер в Брюксел.

В взаимно изказване те показаха общото си разбиране, че на срещата на върха за климата би трябвало да се реализира " допустимо най-висока упоритост ", оповестява Euronews.

Today in Brussels????????, Dr. Sultan Al Jaber, COP28 President, met with @WBHoekstra, EU Climate Commissioner and Chief COP28 Negotiator.

Together, they declared their shared conviction that COP28 must achieve the highest possible ambition.#COP28#EU#UniteActDeliverpic.twitter.com/UNCaGUYiq1
— COP28 UAE (@COP28_UAE) November 13, 2023

Тя " би трябвало да форсира практическите дейности за намаляване на последствията от изменението на климата, адаптирането към него, загубите, вредите и финансирането на битката с изменението на климата и да построи изцяло приобщаваща COP28, която да не оставя никого настрани ", обявиха двамата водачи.

Според Комисията " забележителният финансов принос на Европейски Съюз и неговите страни членки " към фонда за загуби и вреди ще бъде разгласен по време на срещата на върха за климата в Дубай, която стартира в края на ноември. В взаимното изказване се добавя, че това заричане ще бъде обещано в подтекста на упорит резултат от COP28.

Засега няма детайлности за точния размер на планувания принос.

Международният фонд за справяне с разрушенията, породени от изменението на климата – прочут като фонд за загуби и вреди, ще бъде основан по време на COP28. Страните се споразумяха да го основат на миналогодишната среща на върха на Организация на обединените нации за климата в Египет. Той беше приветстван като пробив от уязвимите страни, които от дълго време упорстват за финансиране от богатите страни, чиито исторически въглеродни излъчвания в преобладаващата си част са предизвикали изменението на климата.

Миналия месец група договарящи се срещна, с цел да посочи структурата на този значим фонд. Но някои от тях, в това число Съединени американски щати и няколко разрастващи се страни, показаха отчаяние от окончателния план за съглашение, който ще бъде изпратен за автограф от международните водачи на COP28.

Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че е " удовлетворен " от постигането на съглашение, само че изрази страдание, че консенсусът сред договарящите за доброволност на даренията не е включен в окончателния текст на плана.

Развиващите се страни показаха угриженост по отношение на високите разноски и с това, че фондът краткотрайно ще се обитава в Световната банка.

Понастоящем ОАЕ са освободени от вноски във фонда, само че огромните страни, добиващи петрол и газ, бяха подложени на напън да станат донори в навечерието на COP 28.

Председателят на COP28 приветства финансовия ангажимент от страна на Европейски Съюз, като съобщи, че фондът за загуби и вреди може да повлияе на " милиарди хора, живот и занаят, които са уязвими от последствията от изменението на климата ". " Фактът, че Европейски Съюз се засилва съществено и значимо преди COP28, ми дава вяра ", съобщи той.

В взаимното изказване на Ал Джабер и Хукстра се споделя още, че сполучливото привършване на Глобалния обзор – първата докладна карта за напредъка във връзка с задачите на Парижкото съглашение - " би трябвало да означи повратна точка в дейностите в региона на климата ".

В него се акцентира нуждата COP28 да " изпрати сигнал за обективен енергиен преход ", който да докара до понижаване на излъчванията с 43% до 2030 година Толкова съгласно IPCC би трябвало да бъдат понижени излъчванията по отношение на равнищата от 2019 година, с цел да се задържи световното стопляне в границите на 1,5 градуса по Целзий.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР