Европейският съюз и НАТО приветстваха отпътуването на първите количества зърно

...
Европейският съюз и НАТО приветстваха отпътуването на първите количества зърно
Коментари Харесай

ЕС и НАТО призоваха Русия да изпълни всичките си ангажименти по споразумението за зърното

Европейският съюз и НАТО приветстваха отпътуването на първите количества зърно от Украйна като " първа стъпка " към облекчение на продоволствената рецесия, породена от съветската инвазия.

Говорителят на Европейски Съюз Питър Стано съобщи, че Брюксел към момента чака " осъществяване на цялата договорка и обновяване на украинския експорт за клиентите по света ".

Отделно от това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че западните съдружници " твърдо поддържат цялостното осъществяване на договорката за облекчение на световната продоволствена рецесия, породена от войната на Русия в Украйна ".

По-рано " Разони " - товарен транспортен съд, регистриран в Сиера Леоне, напусна украинското пристанище Одеса с жизненоважна пратка от 26 000 тона зърно, предопределена за Ливан.

Това беше първият транспортен съд, който напусна украинско пристанище, откогато Москва и Киев подписаха съглашение с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации за освобождение на доставките на храни.

В изявление пред външната работа на Европейски Съюз Стано упрекна Русия, че " в продължение на месеци " е блокирала доставките и означи, че Русия е изстреляла ракети по пристанище Одеса в деня след подписването на съглашението.

Той упрекна за дефицита на храни, обхванал елементи от Близкия изток и Африка, " непровокираната съветска експанзия на 24 февруари и блокирането на украинските пристанища и износа на зърно ".

Съгласно подписаното на 22 юли в Истанбул съглашение, Украйна би трябвало да отстрани мините, а Русия да вдигне блокадата си, само че доставките се възобновяват постепенно, а боевете на сушата не престават.

Освен това, съгласно Стано, Русия " унищожава полетата в Украйна, унищожава силозите в страната, изгаря зърното или го разграбва и се пробва да се пробва да го продаде от името на Русия”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР