Всяка година по това време настъпва сезонът на ранните череши

...
Всяка година по това време настъпва сезонът на ранните череши
Коментари Харесай

5 причини защо да консумираме повече череши

Всяка година по това време настава сезонът на ранните череши и и биваме изкушавани с дребния червен плод във всеки хранителен магазин, в който влезем.
 Амброзия - плодова салата с череши, ананас, сметана и по какъв начин да си я приготвим по класическа рецепта
Най-свежата плодова салата

И за закуска, и за десерт

По традиция първоначално цените на пазара са много високи, само че това не стопира хората да опитат първите за годината череши.

Освен вкусни и обичайни, черешите крият в себе си доста потребни хранителни субстанции, поради които си заслужава да ги консумираме, до момента в който имаме тази опция. Ето и пет положителни аргументи за какво да консумираме череши.

Богати са на антиоксиданти

Черешите може и да са дребни плодове, само че са изключително богати на антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Те съдържат полифеноли, които са огромна група от растителни химикали, помагащи за битката с клетъчните увреждания. 
 Снимка 665773

Освен това понижават възпаленията и усъвършенстват цялостното ни здравословно положение. Най-много антиоксиданти ще извлечем, в случай че консумираме черешите сурови, само че даже да ги изстискаме на сок, те отново ще ги запазят. Нивото на антиоксиданти в плодчетата понижава, когато те биват замразени или консервирани.

По-добро възобновяване след тренировка 

Има проучване, което потвърждава, че противовъзпалителните и антиоксидантни съединения в черешите оказват помощ за облекчаването на болката в мускулите след подготовка. Също по този начин понижават възпаленията, причинени от физическото натоварване.
 Снимка 537779

В този случаи вишните може да са по-добрият вид и този, който ще ни донесе по-добри резултати. Освен това, черешите като цяло подобрят представянето по време на физически извършения.

Полезни са за сърцето

Не едно и две проучвания демонстрират, че потреблението на плодове е свързвана с намаляването на риска от сърдечни болести. Специално при черешите, огромна заслуга за опазването на сърцето прави съществуването на калиеви и полифенолни антиоксиданти.

В към 150 грама сладки череши без костилки пък се съдържат към 10% от дневната доза калий, който ни е нужен. Именно този минерал е от значително значение за сърдечното здраве, тъй като поддържа сърдечния темп естествен и оказва помощ за премахването на непотребния натрий от тялото.

Облекчават признаците на артрит и подагра

Силният противовъзпалителен резултат, който имат черешите, оказва помощ за намаляването и облекчаването на признаци на артрит и подагра, написа.
 Снимка 577664

Има проучвания, които демонстрират по какъв начин потреблението на череши въздейства директно върху намаляването на възпалителния маркер С-реактивен протеин (CRP), както и върху намаляването на равнищата на пикочна киселина, която бива арестувана в организма при подагра.

По-добър сън

Консумацията на череши и сок от вишни в действителност може да усъвършенства качеството на съня. А добре знаем, че здравият сън е от изключителна значимост за общото ни здраве.
 5 аргументи за какво да консумираме повече горски плодове
5 аргументи за какво да консумираме повече горски плодове

Хем вкусно, хем потребно

Ползите за съня се дължат на високата централизация на растителни съединения в плода. Черешите също по този начин са източник на мелатонин, който оказва помощ за регулирането на съня.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР