Европейският съюз и други страни призоваха за преговори за правно

...
Европейският съюз и други страни призоваха за преговори за правно
Коментари Харесай

Битка за природата! ЕС и други страни настояват за крути мерки срещу замърсяването с пластмаси

Европейският съюз и други страни приканиха за договаряния за правно обвързващо съглашение за понижаване на замърсяването с пластмаси, в това число микропластмасите, с които гъмжи в океаните и водните пътища, осведоми " Франс прес ".

На министрите, присъстващи на конференция в Женева, проведена от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (UNEP), е бил показан план на резолюция, подчертаващ незабавната нужда от справяне с световната рецесия.

UNEP предизвести, че " нашата планета се дави в замърсяване с пластмаси ", като през днешния ден светът създава към 300 млн. тона пластмасови боклуци всяка година.

Изчислено е, че от 1950-те години са създадени към 8,3 милиарда тона пластмаса, като към 60 % от тях са изхвърлени на депа и сметища или измежду природата.

Милиони тонове пластмаса попадат в нашите океани всяка година, като като частите предизвикват гибелта на повече от 1 млн. морски птици годишно и над 100 000 морски бозайници, от видри до китове.

Очаква се пандемията да утежни ситуацията, като участниците в конференцията в Женева показват трагичното нарастване на маските и ръкавиците за еднократна приложимост.

Проектът на текста, показан от Перу и Руанда и с поддръжката на Европейския съюз, неговите страни членки и седем други страни, прикани за основаването на междуправителствена преговорна комисия за правене на съглашение.

Комисията, съгласно текста, би трябвало да " създаде интернационално правно обвързващо съглашение, учредено на изчерпателен метод за попречване и понижаване на замърсяването с пластмаса в околната среда ".

Това включва и микропластмаси, визирайки дребните фрагменти, които са откривани във всеки океан на планетата и даже на най-дълбокото място в международния океан, а точно - Марианската котловина.

Целта би трябвало да бъде " поощряване на кръговата стопанска система и адресиране на цялостния витален цикъл на пластмасите от производството, потреблението и проектирането до попречване, ръководство и отнасяне на боклуци ", се споделя в проектотекста.

Междувременно той отива по-далеч от замърсяването на морето, като показва, че " 80 % от пластмасите, попаднали в моретата, идват от наземни източници ".

Предложената резолюция би трябвало да бъде разисквана по време на Асамблеята на Организация на обединените нации по околна среда, която би трябвало да се организира в Найроби от 28 февруари до 2 март следващата година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР