Европейският съд отмени решението на Европейската комисия от 2016 г.

...
Европейският съд отмени решението на Европейската комисия от 2016 г.
Коментари Харесай

Европейският съд отмени глоба на Apple за €13 млрд.

Европейският съд анулира решението на Европейската комисия от 2016 година за заплащане от страна на американския софтуерен колос Apple на рекордната санкция от €13 милиарда за нарушение на европейските стандарти в областта на налозите и държавните дотации. Това се показва в правосъдно решение, представено от международните организации.

" Съдът анулира обжалваното решение, защото Европейска комисия не можа правно да обоснове нарушаването от страна на Apple на наредбите на европейските правила за конкуренция ", съобщи съдът.

През 2016 година Европейската комисия изиска Apple да върне на държавното управление на Ирландия, където са регистрирани редица подразделения на компанията, €13 милиарда, които компанията " в действителност е получила под формата на противозаконни дотации " вследствие на данъчни транзакции от държавното управление на тази страна. По създание Европейска комисия смята данъчните облекчения, предоставени от Дъблин, за противозаконни и изиска отплата за неплатени налози.

Американската компания изрази задоволство от днешното решение на съда, което беше обявено в документално изказване: " Това дело не беше за това какъв брой налози плащаме. Това дело беше за това дали би трябвало да ги плащаме. Щастливи сме, че сме най-големият поданик в света, и знаем каква значима роля играят налозите в обществото. "

Това правосъдно решение може също да се трансформира в казус за преразглеждане на други огромни санкции на Европейската комисия във връзка с международни ИТ колоси като Гугъл, Microsoft, Intel.

Освен Apple, решението на Европейска комисия в съда оспори и ирландското държавно управление макар обстоятелството, че през 2020 година то е трябвало да получи съвсем €14 милиарда от американската компания, като се вземат поради и лихвите. Дъблин пази в съда правото си да основава преференциални данъчни условия за привличане на многонационални корпорации, като по този метод заобикаля заплащането на по-високи налози в други страни, в това число в Съединени американски щати. За Ирландия запазването на този режим е доста по-важно от еднократното приемане на €14 милиарда от Apple.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР