Европейският парламент ще гласува през първия ден от пленарната сесия

...
Европейският парламент ще гласува през първия ден от пленарната сесия
Коментари Харесай

ЕП гласува за свалянето на имунитета на каталунските лидери

Европейският парламент ще гласоподава през първия ден от пленарната сесия свалянето на имунитета на тримата сепаратистки водачи от Каталуния - Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати. Докладчик по случаите е българският евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки, съобщи БНР.

Искането за събаряне на имунитета на тримата е от съда в Испания, който ги търси по обвиняване в скрит план против правовия ред в страната и заграбване на обществени средства. Пучдемон и Комин живеят в Белгия от 2017 година, където избягаха, откакто референдумът за самостоятелност на Каталуния, който те проведоха, бе разгласен за противозаконен от испанския съд. Тогава белгийският съд отхвърли да ги екстрадира, а по-късно тримата завоюваха евродепутатски места на изборите през 2019 година.

Вотът би трябвало да се състои довечера, а резултатите ще бъдат оповестени на следващия ден. Пучдемон съобщи, че в случай че желае да оцелее, Каталуния би трябвало да бъде отвън Испания. Той не има вяра на предизвестията на Европейската комисия, че самостоятелната област ще излезе от Европейски Съюз, в случай че се отдели от Мадрид.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР