Европейският парламент се готви да гласува предложение за спиране на

...
Европейският парламент се готви да гласува предложение за спиране на
Коментари Харесай

Какво часово време е най-изгодно за България - лятно или зимно

Европейският парламент се готви да гласоподава предложение за прекъсване на промяната на лятно и зимно часово време в Европейски Съюз. Но крайното решение за това е на държавното управление в София.

„ Когато на нашето общество му вземеш един час сън, инфарктите и инсултите се качват. При противоположната промяна, инфарктите и инсултите понижават. Т.е. постоянно има смисъл да се наспивате”, разяснява по NOVA кардиологът доцент Сотир Марчев и добави, че „ на диабетиците промяната на часовете им обърква времето за слагане на инсулина”.

За промяната на стрелките, Бог ли е индивидът и депресията

Д-р Ненков: Спазвайте новото астрономическо време

Той регистрира, че връщането на стрелките сега има максимален позитивен стопански резултат в страните с развъртян летен туризъм. То удължава деня на туристите и надлежно усилва парите, които те харчат.

„ Ето за какво за анулацията на лятното часово време упорстват балтийските и скандинавските страни. Да речем в Австралия има райони, които употребяват единствено лятно часово време”, акцентира доцент Марчев.

Той разясни, че доста страни като Русия, Турция и Китай към този момент са се отказали от лятното часово време. А Япония и Индия в никакъв случай не са го вкарвали.

Според доцент Марчев, „ въпросът е на какво време ще останем, откакто премахнем промяната на времето – зимно или лятно?”

„ За нас е преференциално турското състояние. Турция анулира промяната и остави лятно часово време, тъй като има морски туризъм. Докато Русия остави зимно часово време” , уточни доцент Марчев.

Ани Алашка, пиар специалист и труженик да отпадне промяната на времето, добави, че този избор зависи единствено от българското държавно управление.

За първи път лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година В международен мащаб в началото то е приложено в Германската империя и Австро -Унгария в разгара на Първата международна война, през 1916 година Причината за въвеждането му е икономисване на електрическа сила от семействата и пренасочването й към военната промишленост, като се употребява по-ефективно светлата част от деня.

Иначе концепцията се появява в Британската империя още в края на XIX век. Целта още веднъж е икономисване на сила от хората за сметка на промишлеността.

В годините след Втората международна война с възходящото ползване на електричество по света привлекателността на концепцията се усилва и лятното часово време – връщане на стрелките на часовника с един час обратно, е въведено в доста страни.

С развиването на електрическите мощности, мрежи и уреди, резултатът от тази мярка доста понижава.

Само в България тя води до икономисване на електрическа енергия на стойност едвам сред 60 ст. и 1 лев на човек годишно.

В същото време обаче смяната тутакси е обвързвана със обилни отрицателни последици.

В дните след превъртането на стрелките повикванията към Спешна помощ нарастват с 12%, самоубийствата - с 66%, а инфарктите - със 75%. Като съвсем 3/4 от работещите са по-непродуктивни поради недоспиване.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР