С прогонване на злите сили от кукери джумали и вълнуващо

...
С прогонване на злите сили от кукери джумали и вълнуващо
Коментари Харесай

Кукери джумали и гайдари ще дадат началото на 12-ия национален събор на овцевъдите

С прогонване на злите сили от кукери джумали и вълнуващо гайдарско осъществяване тъкмо в 12:00 часа на 24 май ще стартира формалното разкриване на дванадесетото издание на Националния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир до град Лясковец.

Джумалите от пазаржишкото село Калугерово ще изпълнят своя обичаен вълшебен танц за изобилие, богата годишна продукция и шанс за всички . След това поляните край Петропавловския манастир ще се огласят от красивите гайдарски мелодии на фамозния оркестър „ 101 каба гайди “.

На сцената ще излезе 5-годишната Мине Исмаил от Пловдив, която ще извърши песента „ Когато бях овчарче “, трансформирала се в знак на българския обичаен занаят овчарството, по текст на Патриарха на българската литература Иван Вазов.
Официалната гала ще приключи с танцовия състав към културно-просветното сдружение на каракачаните – Сливен, който ще покаже музиката и танците на пастирската номадска общественост.

Трите на събора /24-26 май/ ще са наситени с богата стратегия – профилирани изложби на животни, техника, съоръжение, млечни артикули, фермерски надпревари, етно възстановки, кулинарни и млечни демонстрации, нестинари, вечерни концерти, хоротеки и още доста страсти и положително въодушевление.

За първи път Представителството на Европейската комисия в България ще отличи надарени млади реализатори , участващи в обичайния фолклорен конкурс „ Заблеяло ми агънце “ на събора. Наградите „ Единство в многообразието “ ще са за деца и младежи в разделите „ Народно пеене “, „ Танцово изкуство “, „ Народни принадлежности “ и „ Нарисувай “ с цел да се поощрят техните гении, по нататъшното им развиване и интереса към изкуството.

Наградите на Представителството на Европейската комисия ще бъдат връчени във втория ден на Събора на овцевъдите, 25 май и ще утвърдят престижа на фолклорния конкурс , като единствената сцена за самоинициативно национално изкуство, обвързвано с овцевъдството.

Националният събор на овцевъдите съчетава стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с българската националната просвета, обичаи и фолклор. Организира се от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „ Наследство в бъдещето “, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и поддръжката на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Президентът откри летния туристически сезон с думите: Можем да дадем още доста за този отрасъл

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР