Европейският парламент прие нови правила за по-ясната информация относно цените

...
Европейският парламент прие нови правила за по-ясната информация относно цените
Коментари Харесай

Уебсайт на ЕК ще сравнява цените на трансгранични доставки при пазаруване онлайн


Европейският парламент одобри нови правила за по-ясната информация по отношение на цените на услугите за доставка на колетни колета, които би трябвало да оказват помощ за увеличение на доверието на потребителите в трансграничните покупки и доставки.

Новите правила са част от пакета за електронна търговия.

Доставчиците на услуги за доставка на колетни колета ще би трябвало да дават своите цени за включване в авансово избран лист с най-често употребявани услуги. Европейската комисия ще разгласява цените на специфичен уеб страница, което ще разреши на потребителите и предприятията да съпоставят цените за локални и трансгранични доставки сред разнообразни страни членки, както и сред разнообразни снабдители, и да избират най-изгодното предложение. Очаква се, че новият правилник ще подкрепи лоялната конкуренция и по този метод ще насърчи намаляването на голословните разлики сред цените.

Според обществена консултация на Европейската комисия от 2015 година над две трети от потребителите са се отказвали да създадат онлайн покупка, тъй като цената на трансграничната доставка им се е сторила прекомерно висока. Проучване от същата година демонстрира, че цените на трансграничните колетни колета са приблизително три до пет пъти по-високи от съответните национални услуги за всички артикули.

Докато гъсто обитаемоте градски региони и предприятията с огромен оборот притеглят конкуренция в бранша на доставката на колетни колета, дребните и междинните предприятия и хората в отдалечените региони са изправени пред доста стеснен избор и високи цени.

Правилата също по този начин дават право на националните органи да правят оценка цените за даване на услуги за трансгранична доставка на колетни колета, които са предмет на задължението за универсална услуга, само че наподобяват голословно повишени.

Те натъртват в по-голяма степен върху даването на информация на потребителите, извършващи трансгранични покупки, по отношение на цените, опциите за трансгранична доставка и политиката за разглеждане на недоволства

По-добър контрол на бранша на колетните колета

Операторите също по този начин ще би трябвало да оповестяват пред националните органи своя оборот, броя на доставените колетни колета, броя и статута на чиновниците си, информация по отношение на подизпълнителите и процедурите за разглеждане на недоволства. Това ще спомогне за придобиването на по-добра визия за развиването на този разрастващ се бранш и за идентифицирането на допустима неефективност на пазара.

Доставчици с по-малко от 50 чиновници и с активност единствено в една страна са изключени от наредбите.

„ Новите правила са значим детайл от тактиката за дигитален обединен пазар на Европейската комисия, която би трябвало да подкрепи растежа на електронната търговия като част от една съвременна и обективна обществена Европа. Те ще спомогнат за повече бистрота на цените и трудовите практики, както и ще допринесат за по-изгодни условия за потребителите и дребните предприятия, употребяващи трансграничната доставка на колетни колета, “ съобщи Люси Андерсън (С&Д, Великобритания).

Според Ева Майдел (ЕНП, България) отключването на капацитета на цифровата търговия минава през намирането на работещи решения за физическата доставка на колетни колета в целия Европейски Съюз. " Следователно препоръчаният правилник е от изключителна значимост освен за потребителите, само че най-много за дребните и междинни предприятия, които желаят да работят с клиенти в цяла Европа. Търсеният резултат е бистрота при образуването на цените на доставките, опция за избор на снабдители на интернационалните колета и повече нововъведения в бранша “, разяснява Майдел.

За да влязат в действие новите правила, контрактувани през декември 2017 година от договарящите от Парламента и Съвета, в този момент е належащо и утвърждението им от Съвета на министрите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР