Европейският парламент не възрази срещу делегирания акт за таксономията на

...
Европейският парламент не възрази срещу делегирания акт за таксономията на
Коментари Харесай

ЕП вписа газа и ядрената енергетика като екологично устойчиви

Европейският парламент не възрази против делегирания акт за таксономията на Комисията за включване на избрани действия, свързани с нуклеарна сила и природен газ, при избрани условия, в листата на екологично устойчивите стопански действия, обхванати от така наречен таксономия на Европейски Съюз , оповестяват от пресцентъра на Екологичен потенциал.

Парламентът отхвърли предлагането за опълчване на включването на нуклеарната сила и природния газ като екологично устойчиви стопански действия.

Тъй като Комисията смята, че частните вложения в обвързваните с газа и нуклеарната сила действия имат роля за екологичния преход, тя предложи някои сходни действия да бъдат класифицирани като преходни действия, допринасящи за намаляване на последствията от изменението на климата. Включването на някои действия, свързани с природния газ и нуклеарната сила, е лимитирано във времето и зависи от характерни условия и условия за бистрота.

278 евродепутати гласоподаваха " за " резолюцията, 328 " срещу " и 33 " въздържал се " . За да може Парламентът да наложи несъгласие върху предлагането на Комисията, беше нужно безусловно болшинство от 353 членове. Ако Парламентът и Съветът одобряват предлагането до 11 юли 2022 година, делегираният акт за таксономията ще влезе в действие и ще се ползва от 1 януари 2023г.

Регламентът за таксономията е част от проекта за деяние на Комисията за финансиране на устойчивия напредък и има за цел да подтиква екологосъобразните вложения и да предотврати заблуждаващите изказвания за екосъобразност(greenwashing).

Ангажиментът на Европа във връзка с изменението на климата остава неизменен . Европейски Съюз към момента е правно длъжен да понижи излъчванията на парникови газове с най-малко 55 % през 2030 година и да стане безпристрастен във връзка с климата през 2050 година в сходство с Европейския закон за климата.

С този делегиран акт обаче към този момент излиза наяве, че частните вложения в газови и нуклеарни действия играят роля в екологичния преход, защото някои действия по отношение на газа и нуклеарната сила са класифицирани като преходни действия, допринасящи за намаляване на изменението на климата. Очаква се те да заменят изкопаеми горива с повече излъчвания на парникови газове, като да вземем за пример въглища, и по този метод да оказват помощ на Европа да премине към по-зелена стопанска система.

Включването на някои газови и нуклеарни действия е лимитирано във времето и зависи от съответни условия и условия за бистрота. Обхванати са не всички, а единствено някои газови и нуклеарни действия.

Свързани с нуклеарната енергетика действия:
Усъвършенствани технологии със затворен горивен цикъл ( " потомство IV " ), с цел да се подтикват научните проучвания и нововъведенията в региона на бъдещите технологии във връзка с стандартите за сигурност и свеждането до най-малко на отпадъците (без уговорка за отпадане); Проектите за нови нуклеарни електроцентрали за произвеждане на сила, които ще употребяват най-хубавите налични съществуващи технологии ( " потомство III+ " ), ще бъдат приети до 2045 година (датата на одобрение на разрешението за строеж); Модификациите и модернизацията на съществуващи нуклеарни съоръжения за удължение на експлоатационния период ще бъдат приети до 2040 година (датата на утвърждение от способния орган)
Свързани с газ действия:
Производство на електрическа енергия от изкопаеми газообразни горива Високоефективно комбинирано произвеждане на топлинна/охлаждаща и електрическа сила от изкопаеми газообразни горива Производство на топлина/охлаждане от изкопаеми газообразни горива в ефикасна районна система за отопление и охлаждане
Всяка активност, обвързвана с газ, би трябвало да дава отговор на един от следните прагове на излъчванията:

- Емисиите през целия витален цикъл са под 100 gCO2e/kWh, или

- до 2030 година и когато не са налични възобновими енергийни източници в задоволителен мащаб, директните излъчвания са под 270 gCO2e/kWh или за активността по произвеждане на електрическа енергия техните годишни директни излъчвания на парникови газове не би трябвало да надвишават приблизително 550 kgCO2e/kW от потенциала на оборудването за 20 години. В този случай активността би трябвало да дава отговор на набор от кумулативни условия: например да размени оборудване, употребяващо твърди или течни изкопаеми горива, активността да подсигурява цялостно прекосяване към възобновими или нисковъглеродни газове до 2035 година и да се прави постоянна самостоятелна инспекция на сходството с критериите.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР