Eвропейският футбол е в опасност, освен ако клубовете, които са

...
Eвропейският футбол е в опасност, освен ако клубовете, които са
Коментари Харесай

Шефът на Ла Лига: Европейският футбол е в опасност

Eвропейският футбол е в заплаха, в случай че клубовете, които са благосъстоятелност на страни, като Манчестър Сити и Пари Сен Жермен не бъдат сложени под надзор. Това съобщи президентът на испанската Ла Лига Хавиер Тебас. Преди два дни той подаде тъжба до УЕФА против двата клуба с изказванието, че са нарушили разпоредбите за финансов феърплей. Манчестър Сити е благосъстоятелност на кралската фамилия на ОАЕ, а ПСЖ – на тази на Катар. И двата клуба отхвърлят обвиняванията на Ла Лига и настояват, че съблюдават всички правила.

„ Подадохме жалбата, с цел да защитим футболната екосистема в Европа. Смятаме, че европейският футбол е в заплаха. Не успяхме да създадем система, която да управлява клубовете, благосъстоятелност на страни “, съобщи Тебас.

Той подлага на критика ПСЖ поради новия контракт на Килиан Мбапе. Пред среща на Европейските футболни лиги в Амстердам, Тебас добави: „ Подадохме тъжба против ПСЖ за финансов допинг. УЕФА разреши загуби, тъй като клубовете понижиха оборотите си, само че ПСЖ подвигна парите за заплати необикновено доста и то по време на пандемия. Заплатите при тях за сезон 2021-22 бяха 600 млн. евро. Това е невероятно. Това е без да включваме Мбапе. Очевидно е, че те не съблюдават финансовия феърплей. Това заплашва цялата система. “

Манчестър Сити бе изваден за две години от Шампионската лига за финансови нарушавания, само че след това спортният трибунал в Лозана (CAS) анулира възбраната.

Според Тебас Сити също явно нарушава разпоредбите: „ В един миг 68% от приходите на Ман Сити бяха от рекламни контракти. При Реал Мадрид бяха 54%. Това е невероятно. Ман Сити като марка не е коства толкоз доста. Бяха осъдени, само че по-късно наказването бе анулирано. При ПСЖ е още по-очевидно. Напълно невероятно. Договорите са били надути. Голяма част от хората във футбола пробват да управляват финансите си, само че това не е проблем за тези, които са благосъстоятелност на страни. “

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР