Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши съобщи извънредна новина – че

...
Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши съобщи извънредна новина – че
Коментари Харесай

НОВИНАТА: Лаура Кьовеши обискира офиси в София на „Трейс“ за грабежа с жълтите павета

Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши заяви изключителна вест – че прави обиски през днешния ден в София по следствие на допустима корупция и корист със средства от Европейски Съюз за ремонтите в центъра на българската столица, „ в това число емблематичните жълти павета “, съобщи Българска телеграфна агенция.

Narod.bg напомня, че строител на паветата е „ Трейс “ – гербаджийската компания на Николай Михайлов.

Обвиненията по това следствие под името „ Пътят на жълтите павета “ се отнасят до неприятно ръководство на средствата, отпуснати на Столичната община за ремонт на центъра, съфинансиран от Европейския фонд за районно развиване, както и допустима корупция, с изчислени вреди от най-малко 3 милиона евро, се показва в известието. Европейската прокуратура е почнала това следствие през есента на предходната година по известия в медиите. Проверяват се контракти, подписани сред Столичната община и две търговски сдружения, спечелили публични поръчки.

Според следствието през 2018 година е подписан първи контракт за възобновяване на центъра на София (включително бул. „ Цар Освободител “ и площад „ Народно заседание “). През 2020 година, след осъществени заплащания, договорът е бил преустановен по взаимно единодушие. Посочената причина е противоречие сред изискванията на контракта и капиталовия план.

Реклама

Строителните действия може да нанесат вреди на Централния боен клуб в София, издигнат през 1907 година, който има историческа стойност. Въпреки това към 3 милиона евро са били платени на изпълнителя, без неустойки за просрочие, добавя прокуратурата на Европейски Съюз.

След прекратяването на този контракт общината е подписала нов контракт с нов реализатор, при същите условия. Новият реализатор е изискал авансово заплащане на към 750 000 евро, с цел да възвърне жълтите павета, предпазени от Закона за културното завещание.

Тази сума към този момент не е изплатена, отбелязва прокуратурата на Европейски Съюз.

Допълва се, че поисканата от Министерството на районното развиване и благоустройството техническа експертиза е открила, че паветата са неприятно положени и има и напукана настилка.

Лошото качество на ремонта на паветата, направени през 1908 година, дружно с неналичието на инспекции от страна на общината, биха могли да основат спомагателни разноски, съгласно финансовите документи, предоставени на прокуратурата на Европейски Съюз. Според следствието, от изпълнителите са показани подправени документи с погрешна информация, удостоверяващи, че работите са осъществени в сходство със спецификациите, което е довело до непозволени заплащания.

Днешните дейности по следствието се правят от ГДБОП на пет места. За задачите на следствието полицията иззема документи и електронни доказателства, свързани с осъществяването на плана, се прецизира в известието.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР