Европейската космическа агенция финансира експедиция на българския кораб "Академик", която

...
Европейската космическа агенция финансира експедиция на българския кораб "Академик", която
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция финансира морска експедиция на български учени

Европейската галактическа организация финансира експедиция на българския транспортен съд "Академик ", която ще се организира през 2018 година Това заяви шефът на Института по океанология към Българска академия на науките във Варна проф. Снежана Мончева.

Тя посочи, че планът е за проучване на биооптичните свойства на Черно море.

Мончева показа проекта за деяние през 2018 година на борда на океанографския транспортен съд, който мина през главен ремонт. За ремонта на кораба държавното управление отпусна през предходната година целево към 1,1 милиона лв.. Капитанът му Мариян Чолаков уточни, че класовият ремонт е завършил за към два месеца. По думите му плавателният съд е екипиран и с нова техника - радиолокационна система и ехолот.

Експедицията ще бъде интернационална и ще обхване цялата територия на морето от България до Грузия. През идната година "Академик " ще направи общо осем експедиции, посочи Мончева.

Целта на изследването ще бъде главно да се изследват разнообразни индикатори за качеството на водата.

По думите на Мончева от 2018 година обсегът на набирането на данни ще бъде доста уголемен съгласно новите условия на Морската тактика. Освен крайбрежните води, учените към този момент ще изследват и цялата българска икономическа зона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР