Европейската комисия зае твърда позиция срещу правителството на Виктор Орбан,

...
Европейската комисия зае твърда позиция срещу правителството на Виктор Орбан,
Коментари Харесай

ЕП: Средствата от фондовете за Унгария да бъдат замразени

Европейската комисия зае твърда позиция против държавното управление на Виктор Орбан, което може да значи 20% редуциране на средствата от Европейски Съюз, предопределени за Унгария през идващите 7 години, на обща стойност 7.5 милиарда евро. Това е по този начин, тъй като 17-те ограничения, препоръчани от Будапеща за справяне с корупцията в страната, не са изпълнени до контрактуваната дата.

Евродепутатите също утвърдиха с огромно болшинство рекомендация към Комисията за заледяване на средствата за Унгария.

 
Дадоха доста обещания и да, трансформираха някои закони. Но ние желаеме да сме сигурни, че тези промени в действителност работят. Искаме да забележим изкореняването на корупцията в Унгария. Искаме да забележим, че върховенството на закона работи. Разбира се, има някои стъпки в вярната посока от унгарското държавно управление. Но нашата оценка е, че сме доста надалеч от цялостното осъществяване на тези 17 ограничения.
Даниел Фройнд – народен представител от Зелени/ЕСА

Блокираното финансиране се отнася както за програмата Next Generation EU, основана в отговор на пандемията от COVID-19, по този начин и за каузи на Унгария в общия бюджет на Съюза.

Системната корупция и неуспехът в гаранциите за запазване на народна власт се оспорват от дълго време от Будапеща, само че в този момент Комисията наподобява решена да употребява изцяло механизма, който свързва изплащането на средства на Общността със зачитането на върховенството на закона.

Унгарското държавно управление твърди, че страната няма да загуби нито цент от това, което ѝ се поставя.

 
За нас е значимо да се приказва за " прекъсване ", това значи, че тези пари не ни се взимат. Като демонстрираме съблюдаване на поетите задължения, бихме могли да получим средствата. Когато представихме нашите ограничения, приложихме и пътна карта за използването им. Комисията я утвърди, те доста добре знаят, че за този период – до 24 ноември, нямаше по какъв начин да удовлетворим настояванията.
Тибор Наврачич – министър по европейските фондове на Унгария

Междувременно Унгария се бори с инфлацията, слабия форинт и големия бюджетен недостиг: нейната стопанска система обезверено се нуждае от европейските пари. Но другите страни-членки ще решат ориста ѝ.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР