Европейската комисия прие преглед на банковата уредба на ЕС –

...
Европейската комисия прие преглед на банковата уредба на ЕС –
Коментари Харесай

ЕС е подготвен за бъдещи икономически шокове

Европейската комисия одобри обзор на банковата уредба на Европейски Съюз – Регламента за финансовите условия и Директивата за финансовите условия. С тези нови правила ще се усили устойчивостта на банките в Европейски Съюз на евентуални бъдещи стопански шокове и в същото време ще се способства за възобновяване на Европа от пандемията от COVID-19 и за прехода към индиферентност във връзка с климата. С днешния пакет се завърши използването в Европейски Съюз на съглашението „ Базел III “. Това съглашение бе реализирано от Европейски Съюз и неговите сътрудници от Г-20 в границите на Базелския комитет по банков контрол, а задачата му е да се усили устойчивостта на банките на евентуални стопански шокове. Днешните оферти са последният стадий на тази промяна на банковата уредба. Прегледът се състои в следните нормотворчески стъпки:

- законодателно предложение за изменение на Директивата за финансовите условия (Директива 2013/36/ЕС);

- законодателно предложение за изменение на Регламента за финансовите условия (Регламент 2013/575/ЕС);

- настрана законодателно предложение за изменение на Регламента за финансовите условия в региона на преструктурирането (предложение за така наречен „ гирлянд “).

Пакетът се състои от следните елементи:

Прилагане на Базел III – нараснала резистентност на стопански шокове

С днешния пакет всъщност се ползва интернационалното съглашение „ Базел III “, като в същото време се взимат поради особеностите на банковия бранш на Европейски Съюз, да вземем за пример при нискорисковите ипотеки. По-конкретно с днешното предложение се цели да се предотврати подценяване на рисковете при употребяваните от банките „ вътрешни модели “ за пресмятане на финансовите им условия и оттова – да се обезпечи съществуването на задоволителен капитал за покриването на тези опасности. Това от своя страна ще улесни сравняването на отчитащите риска финансови връзки на обособените банки и ще спомогне за възобновяване на доверието в тези връзки и в стабилността на бранша като цяло. Стремежът на предлагането е нарасналата резистентност да не е за сметка на доста затегнати финансови условия. Поради това то свежда цялостното отражение върху финансовите условия до нужното и по този начин съхранява конкурентоспособността на банковия бранш на Европейски Съюз. С пакета в допълнение се понижават разноските за спазване на нормативните условия, по-специално за по-малките банки, без освен това да се отслабват пруденциалните стандарти.

Устойчивост – принос за един екосъобразен преход

Един по-устойчив на екологични, обществени и управнически опасности банков бранш е основен детайл на тактиката на Комисията за финансиране на устойчивостта. От голямо значение е да се усъвършенства методът, по който банките мерят и ръководят тези опасности, както и да се обезпечи бистрота на банковите дейности за пазарните участници. В това отношение пруденциалната уредба има решаваща роля. С днешното предложение банките се задължават при управляването на риска систематично да откриват, оповестяват и преодоляват екологичните, обществените и управническите опасности. Това значи да вземем за пример провеждането – както от надзорните органи, по този начин и от банките – на постоянни проби за резистентност на обвързваните с климата провокации. Надзорните органи ще би трябвало при постоянните си надзорни прегледи да правят оценка екологичните, обществените и управническите опасности. От своя страна банките ще би трябвало да оповестяват степента, в която са изложени на екологични, обществени и управнически опасности. За да се избегне ненужно административно задължение за по-малките банки, условията за обявяване ще се ползват по съгласуван метод. Предложените ограничения освен ще създадат банковия бранш по-устойчив, а и ще подсигуряват, че банките взимат поради съображенията по отношение на устойчивостта.

По-силен контрол – обезпечаване на положително ръководство на банките на Европейски Съюз и по-добра отбрана на финансовата непоклатимост

С днешния пакет се ускорява инструментариума на органите за контрол върху банките на Европейски Съюз. С него се открива явен, постоянен и уравновесен набор от условия за „ склонност и целенасоченост “: надзорните органи преценят дали висшите чиновници имат нужните умения и познания за ръководството на дадена банка. Освен това, в отговор на абсурда с Wirecard, надзорните органи към този момент ще разполагат с по-добър инструментариум за контрол върху финансово-технологичните групи, в това число банковите дъщерни сдружения. С този модернизиран инструментариум ще се обезпечи устойчиво и внимателно ръководство на банките на Европейски Съюз. В днешния обзор се обръща уместно внимание и на въпроса за установяването в Европейски Съюз на клонове на банки от трети страни. Понастоящем тези клонове подлежат главно на националните правни правила, които са съгласувани в доста лимитирана степен. С пакета се съгласуват разпоредбите на Европейски Съюз в тази област, като по този начин надзорните органи ще могат да ръководят по-добре рисковете към тези субекти, които през последните години доста усилиха активността си в Европейски Съюз.

По този мотив няколко членове на колегията на Комисията обявиха следното:

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател с сектор „ Икономика в полза на хората “, съобщи: „ Европа се нуждае от мощен банков бранш, с цел да продължи кредитирането на стопанската система в процеса на възобновяване от пандемията от COVID-19. С днешните оферти се обезпечава използването на главните елементи на интернационалните стандарти „ Базел III “. Това е значимо за стабилността и устойчивостта на нашите банки. Правейки това, ние отчитаме особеностите на банковия бранш на Европейски Съюз и заобикаляме значително повишение на финансовите условия. Днешният пакет ще направи банките на Европейски Съюз по-силни и с потенциал да поддържат икономическото възобновяване и прехода към екосъобразно развиване и цифровизация. “

Марейд Макгинес, комисар по въпросите на финансовите услуги, финансовата непоклатимост и съюза на финансовите пазари, добави: „ Банките на Европейски Съюз имат значима роля за възобновяване и в полза на всички ни е да имаме резистентен банков бранш. С днешния пакет банковият бранш на Европейски Съюз се приспособява към бъдещите провокации и може да продължи да бъде благонадежден и резистентен източник на финансиране за стопанската система на Европейски Съюз. С включването в оценяването на риска на екологичните, обществените и управническите аспекти се покачва подготвеността и устойчивостта на банките за посрещане на бъдещите провокации, като да вземем за пример на рисковете, свързани с климата. “

Комисарят по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс показа: „ Членовете на управителния съвет на дадена кредитна институция и лицата на основни постове в нея могат доста да въздействат върху нейната активност. Те играят основна роля за едно внимателно и устойчиво стратегическо и оперативно ръководство на активността. Необходимо е да се уеднаквят критериите за преценка на способността на членовете на управителните препоръки и лицата на основни постове да извършват отговорностите си. С признатите през днешния ден правила се обясняват съответните отговорности на кредитните институции и способените органи. С тях се обезпечава и координация на ниво Европейски Съюз, с което в последна сметка ще се способства за повишение на устойчивостта на банките. “

Следващи стадии

Следващият стадий на законодателния пакет е разискването му от Европейския парламент и Съвета.

Контекст

След финансовата рецесия регулаторните органи от 28 юрисдикции в света се споразумяха в границите на Базелския комитет по банков контрол (БКБН) за нов интернационален стандарт за подсилване на банките, прочут като Базел III. Това съглашение бе финализирано през 2017 година Европейски Съюз към този момент приложи по-голямата част от контрактуваните правила, което усили доста капитализацията на банковия бранш на Европейски Съюз. В резултат на това рецесията с COVID-19 не дестабилизира банките на Европейски Съюз, както се вижда от непресъхващия кредитен поток. С днешните промени се добавя програмата за интервала след финансовата рецесия, а задачата им е доста да усилят конкурентоспособността и устойчивостта на банковия бранш на Европейски Съюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР