Европейската комисия представи днес своята стратегия за равенство между жените

...
Европейската комисия представи днес своята стратегия за равенство между жените
Коментари Харесай

Брюксел иска да има аспект за равенство между половете във всички политики на ЕС

Европейската комисия показа през днешния ден своята тактика за тъждество сред дамите и мъжете в Европа, съобщи пресслужбата на институцията.

Въпреки че Европейски Съюз е международен водач в региона на равенството сред половете и е постигнал забележителен прогрес през последните десетилетия, насилието и стандартите, учредени на пола, не престават да съществуват - за това свидетелства фактът, че една трета от дамите в Европейски Съюз са били обект на физическо и/или полово принуждение, се споделя в известието.

Независимо от това, че по-голям брой дами приключват висше обучение, те печелят приблизително 16% по-малко от мъжете и едвам 8% от основните изпълнителни шефове на най-големите сдружения в Европейски Съюз са дами.

За да се промени това, в Стратегията за тъждество сред половете за интервала 2020-2025 година са избрани дейности за идващите пет години, като се поема ангажимент да се подсигурява, че Комисията ще включва аспект за тъждество сред половете във всички области на политиката на Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: " Равенството сред половете е главен принцип на Европейския съюз, само че към момента не е действителност. В бизнеса, политиката и обществото като цяло можем да достигнем цялостния си капацитет единствено в случай че използваме всички наши гении и разнообразие. Не е задоволително да се употребяват единствено половината от популацията, половината от концепциите или половината от силата ".

" За постигането на тъждество не се изисква прекачване на каквото и да било от една кошница в друга. Равенството е изобилен запас и има задоволително от него за всички. (...) Целта ни е да подсигуряваме, че на дамите няма да се постанова да преодоляват спомагателни трудности, с цел да реализиран това, което за мъжете е просто даденост, и вместо това ще са в положение да доближат цялостния си капацитет ", сподели Комисарят по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали.

Досега нито една страна членка на Европейски Съюз, не е постигнала тъждество сред дамите и мъжете. Напредъкът е муден, а сред половете не престават да съществуват разлики в заетостта, заплащането, грижите и пенсиите.

За да се отстранен тези разлики и да се даде опция на Европа да разгърне цялостния си капацитет в бизнеса, политиката и обществото, тактиката обрисува някои основни дейности, като: унищожаване на насилието и стандартите, учредени на пола; обезпечаване на равно присъединяване и равни благоприятни условия на пазара на труда, в това число равно заплащане; и реализиране на баланс сред половете при вземането на решения и в политиката.

Насилие над дами

В Европейски Съюз 33% от дамите са били подложени на физическо и/или полово принуждение, а 55% са били жертва на полов тормоз.

За да бъдат дамите в Европа освободени от насилието и нездравословните стандарти, със Стратегията се насочва апел за предприемане на правни ограничения за криминализиране на насилието против дами .

Комисията има намерение по-специално да разшири областите на наказателното право, в които е допустимо хармонизиране в цяла Европа, тъй че да се включат характерни форми на принуждение против дами, в това число половият тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване на дами.

Наред с това Комисията ще внесе предложение за законодателен акт за цифровите услуги, с цел да обясни какви ограничения се чакат от платформите, с цел да се противодейства на противозаконните действия онлайн, в това число онлайн насилието против дами.

Заплащане

Жените в Европейски Съюз печелят приблизително 16% по-малко от мъжете и към момента срещат компликации при намирането на работа и запазването на работното си място.

Като се имат поради демографските провокации и зеленият и цифровият преход, оказването на поддръжка на дамите при намирането на работа в браншове, в които има дефицит на умения, и по-специално в секторите на технологиите и изкуствения разсъдък, ще окаже позитивно влияние върху европейската стопанска система, се споделя с известието.

За да се отстрани неравното възнаграждение, Комисията стартира през днешния ден социална консултация за прозрачността при заплащането , като до края на 2020 година ще предложи наложителни ограничения.

Комисията също по този начин ще удвои напъните си за използване на стандартите на Европейски Съюз за равновесието сред професионалния и персоналния живот, тъй че да се даде опция за действителен избор на дамите и мъжете да се развиват по еднакъв метод както персонално, по този начин и професионално.

Равенството сред половете в подтекста на пазара на труда, общественото приобщаване и образованието, ще продължи да бъде обект на наблюдаване посредством европейския учебен срок.

Ръководни постове

Жените не престават да са по-слабо показани на управителни позиции, в това число в най-големите сдружения в Европейски Съюз, където едвам 8% от основните изпълнителни шефове са дами.

За да се даде опция дамите да играят водеща роля в бизнеса, наред с другото Комисията ще упорства за приемането на предлагането от 2012 година за баланс сред половете в управителните препоръки .

ще предизвиква също по този начин присъединяване на дамите в политиката, в това число при изборите за Европейски парламент през 2024 година, включително и посредством финансиране и шерване на най-хубави практики. За да даде образец, Комисията ще постави старания да реализира до края на 2024 година баланс от 50% сред половете на всички нива на нейното ръководство.

Равенството сред половете - във всички политики на Европейски Съюз

Под управлението на комисаря по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали, и с поддръжката на новосъздадената работна група по въпросите на равнопоставеността Комисията ще интегрира аспекта за тъждество сред половете във всички политики и значими начинания на Европейски Съюз.

Основните провокации, пред които Европейски Съюз е изправен сега, в това число климатичната и цифровата промяна, имат измерение, обвързвано с половете, отбелязва Еврокомисията. Целите на Стратегията за тъждество сред половете ще намерят отражение и в дейностите на Европейски Съюз по света, като те ще предизвикват овластяването на дамите и премахването на насилието, учредено на пола.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР