Европейската комисия предложи нови правила за изкуствения интелект. За първи

...
Европейската комисия предложи нови правила за изкуствения интелект. За първи
Коментари Харесай

ЕС готви нови закони за изкуствения интелект

Европейската комисия предложи нови правила за изкуствения разсъдък. За първи път Европейски Съюз ще има законодателна рамка за потреблението и развиването на този тип технологии. Целта, която Брюксел си слага, е Европа да се трансформира в международен център на изкуствения разсъдък.

Представете си незабавна обстановка - въпрос на секунди е да бъде избавен човешки живот. Вече съществува стратегия, която дава отговор на незабавни повиквания и разпознава признаците на сърдечен удар по-бързо от човешки оператор.

Здравеопазването е единствено една от областите, в която всеобщо навлизат технологиите с изкуствен интелект. Пазаруването онлайн към този момент е ежедневие. Смартфоните ни имат виртуални асистенти, които дават отговор на въпросите ни и провеждат програмата ни.

Софтуерът за устни и писмени преводи разчита също на изкуствен интелект. Умни термостати проучват държанието ни вкъщи, с цел да пестят сила. Технологиите с изкуствен интелект дават обещание да преобразят всички аспекти на живота и стопанската система.

Еврокомисия показа първото по рода си законодателно предложение , което да подсигурява бързото нахлуване на изкуствения разсъдък в живота
ни.

" Днес изкуственият разсъдък носи огромни изгоди за живота ни, а това е единствено началото. В този миг, до момента в който приказваме, с помощта на изкуствения разсъдък се избавят животи. Той способства за реализирането на Зеления пакт, като оказва помощ на фермерите да усъвършенстват ресурсите. Той е в помощ даже на инженерите, които се пробват да възстановят катедралата Нотр Дам в Париж ", съобщи Маргрете Вестегер, изпълнителният заместник-председател с сектор " Европа, готова за цифровата епоха ".

Изкуственият разсъдък е способността на машините да показват качества, присъщи за хората - да разсъждават, да учат, да възнамеряват, даже да творят. Затова, когато става дума за подобен вид технологии, доверието в тях е наложително.

В основата на новите законодателни дейности е отбраната на правата ни като консуматори и жители и гаранциите, че машините няма да изместят хората или да се трансфорат в опасност за тях. Затова Брюксел предлага метод за оценка на технологиите съгласно рисковете, които носят.

" Предлагаме симетричен и учреден на риска метод, който следва една елементарна логичност: колкото по-висок е рискът, на който е изложен животът ни поради избран изкуствен интелект, толкоз по-строги са разпоредбите, които го контролират ", добави Маргрете Вестегер.

Типичен образец за високо рисков изкуствен интелект е потреблението на биометричната идентификация. Тя може да бъде доста потребна, когато отключваме мобилния си телефон, само че може да води и до злоупотреби със събиране на данни и нарушение на права, когато става дума за идентификация от разстояние и измежду огромни маси от хора. Затова и в бъдеще използването на биометричната идентификация от разстояние ще предстои на строги условия и регулация.

Европейският парламент е удовлетворен от предлагането на Комисията. Евродепутатите към този момент сътвориха специфична комисия, която проучва отражението на изкуствения разсъдък върху европейската стопанска система.

Председателят ѝ - румънският евродепутат от " Обнови Европа " Драгош Тудораке счита, че предлагането е първото по рода си в международен мащаб и ще окаже мощно въздействие върху развиването на изкуствения разсъдък освен в Европа, само че и в света.

" Мисля, че пандемията ни оказа помощ на нас като хора, само че и на обществата и държавните управления да осъзнаем значимостта на изкуствения разсъдък и способността му да трансформира живота ни, да цифровизира обществата и стопанските системи ни. Пандемията в някаква степен форсира реакциите ни, накара нас, които сътворяваме политиките и законите, да дефинираме метода, по който желаеме технологиите да вземат участие в живота ни ", добави Драгош Тудораке - евродепутат от " Обнови Европа ", Румъния.

Европейският съюз се готви да активизира съществени вложения в технологиите с изкуствен интелект.

" Инвестициите са доста значими. В рамките на програмата " Цифрова Европа " и посредством " Хоризонт Европа " ще предложим капиталова стратегия в размер на 1 милиард евро на година. Целта е да генерираме спомагателни вложения от частния бранш и страните членки, за реализиране на годишен размер на вложенията от 20 милиарда евро през идните 10 години ", сподели още Тиери БРЕТОН - еврокомисар по въпросите на вътрешния пазар.

В новия Механизъм за възобновяване и резистентност са отделени 134 милиарда евро за цифрови технологии.

Държавите също ще играят основна роля в използването на новите регламенти. Всяка от тях ще би трябвало да дефинира един или повече способени органи, които да упражняват контрол върху използването на технологиите с изкуствен интелект и един народен орган, който да съставлява страната в Европейския съвет за изкуствения разсъдък, който ще бъде основан.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР