Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто потвърди, че

...
Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто потвърди, че
Коментари Харесай

ЕС прекрачи червените линии: Унгария ще обжалва решението да се дадат 1,4 млрд за оръжия за Киев

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто удостовери, че Европейският съюз е приел решение да насочи 1,4 милиарда евро доходи от замразени съветски активи за военна поддръжка на Украйна и разгласи желанията на Будапеща да оспорва решението. Това заяви Европейская истина, като се базира на брифинг на Петер Сиярто, излъчен по HVG.hu, предава " Фокус ".

Според Сиярто " Европейски Съюз е прекрачил алената линия ", като се е съгласил да насочи 1,4 милиарда евро доходи от замразени съветски активи за финансиране на доставките на оръжие за Украйна, до момента в който " в реалност Унгария не е желала това и ще е належащо единомислещо решение ".

" Войната е заслепила вземащите решения в Европейски Съюз ", разяснява Сиярто и предизвести, че унгарската страна към този момент изследва " правни благоприятни условия ".

Сиярто добави, че " този ход съставлява дълготраен риск за действието на Европейския съюз ".

По-рано стана известно, че страните от Европейски Съюз в понеделник утвърдиха първия транш до 1,4 милиарда евро за военна помощ за Украйна, който ще пристигна от приходите от замразени съветски активи посредством Фонда за поддръжка на Украйна (UAF).

Правната работа на Съвета на Европейски Съюз съобщи, че Унгария не може да спре това финансиране, защото се е въздържала по време на гласуването по-рано тази година в интерес на основаването на UAF, а средствата не идват от данъкоплатците на Европейски Съюз.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР