Европейската комисия коригира незначително надолу прогнозата за растежа на българската

...
Европейската комисия коригира незначително надолу прогнозата за растежа на българската
Коментари Харесай

Брюксел с важно предупреждение към Българската икономика

Европейската комисия поправя нищожно надолу прогнозата за растежа на българската стопанска система, която ще стартира леко да се забавя, поради намаляването на скоростта на европейската.

Това излиза наяве от оповестената през днешния ден от Европейската комисия есенна икономическа прогноза за 28-те страни от Европейски Съюз. Според нея Брутният вътрешен продукт на България през тази година ще бъде 3,5%, следващата година - 3,7, а през 2020 година - 3,6 на 100. През пролетта Еврокомисията даде с една десета по-високи стойности.

Новата прогноза е доста по-ниска от упованията на Българска народна банка, които сочат за 4% растеж през 2018 година Преди месец финансовото министерство смъкна прогнозата си за напредък на стопанската система ни през тази година от 3,9 на 3,6%, което още веднъж надвишава предвижданията на Еврокомисията.

На фона на другите страни в района развиването на България се дефинира като бързо, основно поради вътрешното търсене. За съпоставяне Европейската комисия чака стопанската система на Европейски Съюз да нарасне с 2,2 % през 2018 година, 2,0 % през 2019 година и 1,9 % през 2020-а. Тенденцията е низходяща, както и у нас, където предходната година бе маркиран напредък от 3,9 на 100.

Основанията българската стопанска система да върти на по-високи обороти от междинните за Европейски Съюз съгласно Брюксел се дължат на предвижданията за запазващо се високо вътрешно търсене, подкрепено от притока на европейски фондове.

Според Комисията обаче по-слабият от упования експорт на български артикули ще задържа растежа, написа dnes.bg. Преобладаващият импорт ще продължи да топи позитивното комерсиално салдо.

Предвижда се доста увеличение на инфлацията до 2,6% тази година и надлежно 2% и 1,8% през идващите две. Основни аргументи за повишаването ще е повишаването на енергийните цени, което ще се трансферира на услугите, както и слабата годишна продукция, която пък ще оскъпи храните.

Европейската комисия чака понижаване на остатъка в бюджета поради увеличение на заплатите в обществения бранш и капиталовите планове, изискващи и национално финансиране. От 1,1% от Брутният вътрешен продукт през 2017 година той ще се свие до 0,6% до 2020 година В същото време държавният дълг ще продължи да понижава като до 2 година се чака да слезе под 20 на 100 (от 23,3% за 2018).

За първи път Брюксел предизвестява за неустановеност в бюджетното обмисляне, дължащо се на упованията за огромни разноски в жп превоза и оповестените от държавното управление планове за закупуване на ново въоръжаване. Тъй като тези разходи са обвързани с други условия, които са неразбираеми, това ще сътвори неустановеност за бюджета, споделя Европейската комисия, която сочи, че инвестицията в жп превоза ще зависи от към момента необявената концесия за летище “София ”.

Недостигът на работна ръка и повишаването на възнагражденията ще доведат до спомагателен спад на безработицата, която се чака да се върне до предкризисните равнища, като от 6% т.г слезе до 5,7 на 100 през 2020 година

Основните опасности за българската стопанска система са външни, написа в прогнозата си Европейската комисия. Те са свързани с политическите и икономическите промени, предстоящи в някои съществени търговски сътрудници на България.

Като цяло Европа също е изправена пред по-голяма неустановеност през идващите две години, която ще забави растежа и ще усили рисковете за правене на бизнес. Основен вътрешен източник на неустановеност остава напускането на Англия през март. От външните Европейската комисия акцентира заплахата от прегряване на американската стопанска система и възможни безредни корекции в Китай вследствие на предстоящото увеличение на недостига по настоящата сметка на Съединени американски щати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР