Навръх Еньовден (24 юни), един много почитан в народната традиция

...
Навръх Еньовден (24 юни), един много почитан в народната традиция
Коментари Харесай

Седмицата занаятите в двора на Етнографския музей


Навръх Еньовден (24 юни), един доста уважаван в националната традиция ден, обвързван с билките и лекуването, в Регионален етнографски музей – Пловдив бе даден старта на XVІ-то издание на Седмицата на обичайните занаяти. Официалното разкриване стартира с музикално-танцов привет от ФТА „ Иглика “ към Център за поддръжка за личностно развиване – ОДК, Пловдив.

Приветствени думи към участниците и гостите насочиха доцент доктор Ангел Янков – шеф на музея, Пламен Панов – заместник-кмет по просвета, археология и туризъм на община Пловдив, майсторът – ножар Кирил Коликов – доайен на занаятчиите в Пловдив, доктор Ирена Тодорова – изп. шеф на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО и инж. Илия Зюмбилев – регионален шеф на област Пловдив, който разгласи Седмицата за открита.

За празника Еньовден, изработката на венци и напяването на китки с Еньовата буля, както и за участниците в XVІ-та Седмица на обичайните занаяти описа Грозделина Георгиева, която е организатор в РЕМ – Пловдив от 2007 година, завеждащ фонд „ Занаяти “.

Тази година акцентът в Седмицата е подложен върху античния и хубав занаят  плъстене . Всеки ден посетителите ще имат опция да се срещнат с разнообразни майстори-плъстари, които ще показват своите умения, ще образоват дребни и огромни, и ще оферират своите ръчно направени произведения.

 „ Благодаря ви, че създадохме дружно традиция и всяка година от Еньовден до Петровден – в слънце и жега, в дъжд и градушка, ние отново сме тук, от 2007 година до през днешния ден. Видно е, че към този момент няма място в двора за всички искащи да вземат участие, само че както споделят „ сърце да е широко„, сподели домакинът доцент доктор Ангел Янков, който благодари особено на Регионалния център за запазване на нематериалното културно завещание в Югоизточна Европа – София, под егидата на ЮНЕСКО за поддръжката и партньорството в организирането на Седмицата, както и на редица други начинания на музея. Той предложения присъстващите и на откриването довечера в 18 часа на националната галерия „ Българските плъсти – обръщение от древността “, включваща плъстени килими от цялата българска територия с присъединяване на шест музейни институции. Тя има за цел да покаже благосъстоянието и разнообразието на обичайните плъстени произведения, както и тяхното значение в българската просвета и история.

„ За нас е чест да сме сътрудници и бих желала да отбележа, че без работата на хора като Ангел Янков, Грозделина, целия екип на РЕМ – Пловдив, нашата задача би била изпразнена от наличие. Благодаря ви! Специално благодаря на Ангел Янков за това, че в разломните времена на социална, обществена и социална рецесия той съумява да събира другите културни институции и хора, да ги сплотява, да уголемява полето на активност, да прави връзката сред остарели и млади. Успява да употребява културата като привлекателен център за разговор и хармония„, сподели доктор Ирена Тодорова.

„ Когато започва Седмицата на занаятите, винаги си напомням нещо важно – занаятите поради Пловдив няма да умрат. Имаме най-работещата Занаятчийска камара, имаме улица на „ Занаятите “, които поддържаме, имаме един от най-работещите музеи – Етнографския, който в народен мащаб не стопира да се разраства. Имаме много мотиви, имаме защо да се гордеем! И ще продължаваме заедно да работим за идеята да поддържаме майсторите, с цел да предават те на идващите генерации магията на занаятите. Благодаря ви за усилията, силата и работата, в наше лица имате и ще имате непрестанна поддръжка. На добър час “, сподели заместник-кметът Пламен Панов.

Областният шеф инж. Илия Зюмбилев откри тържествено седмицата, като акцентира че това е нещо изключително ценно, българско, показващо нашия бит и култура като народ, нашето благосъстояние, което би трябвало да пазим и да предадем на децата.

До 29 юни, в двора на музея ще има проява на плъстене с наричания от древността „ Танц на молеца “ от Ищван Видак – прочут маджарски плъстар и изследовател-пътешественик и  плъстене по българска технология на Светлана Кампс, както и демонстрации на майсторите Мариета Недкова, Пенка Ставрева, Спаска Георгакева и Ваня Терзиева.

Седмицата е съпроводена с музикална стратегия с присъединяване на деца от отбор „ Марица “ към СУ „ Св. св. Кирил и Методий “, ФА„ Тракийска младост “ при СУ „ Любен Каравелов “, ФТА „ Иглика “ към Център за поддръжка за личностно развиване – ОДК, Пловдив.

Празникът Петровден ще бъде отбелязан с почерпка на гостите с петровско пиле, питка със шарена сол, ябълки и круши и ястието „ бял мъж “, каквато е традицията. Денят Петровден ще завърши с така наречен „ Майсторска вечер “, когато се раздават грамоти за присъединяване и се прави къс преглед на тазгодишната „ Седмица на занаятите “, ще има и майсторска вечеря и занимания, обезпечени от уредниците Регионален етнографски музей – Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР