Европейската комисия даде положителна предварителна оценка за отпускането на средства

...
Европейската комисия даде положителна предварителна оценка за отпускането на средства
Коментари Харесай

ЕК даде предварително одобрение на отпускането на 1,37 млрд. евро за България по Плана за възстановяване и устойчивост

Европейската комисия даде позитивна предварителна оценка за отпущането на средства от първия транш по Плана за възобновяване и резистентност. По първото си искане България се чака да получи 1,37 милиарда евро по Механизма за възобновяване и резистентност, разясняват от Европейска комисия.

Парите са по първото искане на България от 31 август 2022 и ще обзет промени и вложения в региона на образованието, интелигентната индустрия, неутралността във връзка с климата, цифровата съгласуваност, устойчивия превоз и пътната сигурност, правораздаването, битката с прането на пари, общественото приобщаване, опазването на здравето и системата за одит и надзор, обвързвана с Механизма за възобновяване и резистентност.

С настояването си българските управляващи предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи осъществяването на 22-та основни стадия и цели, показват от Европейска комисия. Комисията е направила задълбочена оценка на тази информация, преди да показа своята позитивна предварителна оценка на настояването за заплащане.

За да бъдат изплратени средствата в този момент се чака мнението на Икономическия и финансов комитет, който би трябвало да се произнесе до най-много четири седмици.

След неговото обявяване Европейската комисия ще одобри окончателното решение по отношение на отпущането на средствата в сходство с процедурата и парите ще могат да бъдат платени на България, разясняват от Европейска комисия.

Българският проект за възобновяване и резистентност включва необятен набор от ограничения за вложения и промени в дванадесет тематични съставния елемент. Планът ще бъде подсилен с 5,7 милиарда евро под формата на безплатни средства.

Плащанията се основават на резултатите и зависят от осъществяването от страна на страните членки на вложенията и промените, обрисувани в съответните им проекти за възобновяване и резистентност.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР