Музикантът Димитър Русев бе отличен от министъра на културата Найден

...
Музикантът Димитър Русев бе отличен от министъра на културата Найден
Коментари Харесай

Мистър Джаз Димитър Русев с приза „Златен век“

Музикантът Димитър Русев бе отличен от министъра на културата Найден Тодоров с почетен знак „ Златен век “ щемпел на Цар Симеон Велики - златен и грамота за принос в развиването и одобряването на българската просвета и национална еднаквост на публична гала през вчерашния ден.

Отличието му бе връчено във връзка 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.



Известният джазмен Димитър Русев е почетен жител на Хасково и притежател на оценката „ Деец на културата “ (2013г.) на община Димитровград. Ръководител е на Акустично джаз-трио Димитровград и уредник на джаз-фестивалите в Хасково и Димитровград.

Димитър Жечев Русев, прочут като Мутата или Мистър Джаз, както го назовават приятелите му, е роден на 8 май 1958 година в Хасково. Започва да свири на китара на 12 години. В интервала 1971-1977 година е музикант в рок група „ Лотос “ към Младежкия дом в Хасково.

В интервала 1981-1983 година провежда Клуб-лектория за джаз. Там показва джаз реализатори от Европа и Съединени американски щати с музикален и биографичен материал. От 1980 до 1995 година свири в групи за известна музика и има турнета в Черна гора и Гърция.

През 1986 година е един от създателите на Джаз клуб Хасково. От 1988 година е негов ръководител. След основаването на Джаз клуб Хасково и първите сбирки с реализатори и оркестри за джазова музика през 1997 година Димитър Русев реже лентата на първия Джаз Фест Хасково с сан на интернационален. С течение на годините фестивалът съумя да получи известност и да се наложи като едно извънредно годишно събитие за нашия град. Благодарение на всеотдайността и упоритостта на надарения музикант и уредник през този конгрес, действителен към този момент над 20 години, минават редица именити български джаз реализатори. Забележително е присъединяване на елитни джаз музиканти от Балканите, Европа и Съединени американски щати.

В интервала 1995-2001 година основава Джаз Бенд, с който изнася концерти в България.

Инициатор и уредник е на обичайните фестивали:

- 1997 година Международен фестивал HASKOVO JAZZ, през септември;

- 2003 година Джазово лято в комплекс Русалка, през август;

- 2009 година Младежки джаз фестивал Димитровград, през октомври.

Автор на музикално-образователната стратегия за децата от детските градини „ В приказния свят на Джаза “. От 2001 година е музикален началник на Акустично Джазово Трио.

Има издадени албуми с авторска музика: „ Другите времена “ (1998), „ Русев Бенд “ (2000), „ Усещане “ (2007), „ Песента напразно “ (2010), както и концерти в Гърция, Турция, Франция, Египет.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР