Европейската годишна конференция Money 20/20 е мястото, където рок звездите

...
Европейската годишна конференция Money 20/20 е мястото, където рок звездите
Коментари Харесай

След златно десетилетие финтех секторът е изправен пред първия си истински тест

Европейската годишна конференция Money 20/20 е мястото, където рок звездите на финтех бранша идват, с цел да подписват покупко-продажби и да ухажват вложители. Около срещата този месец, първата същинска такава от 2020 година, имаше доста звук, поради дългото очакване, заздравен от диджеи и духови оркестри. " Money 20/20 се завръщат в цялостния си софтуерен искра ", твърдеше Трейси Дейвис, водещият на събитието.

Тонът обаче не беше в синхрон с настроението отвън залата. Повишаващите се лихвени проценти и опасността от икономическо закъснение са надвиснали над промишлеността. Много обществени финтех компании са очевидци на срив на пазарната им капитализация с повече от 75% от юли 2021 година насам; частните компании са принудени да " напущат рундове " за финансиране, които ги правят оценка на по-малка от предходната им стойност. През последните седмици доста милиардни финтех компании, от компанията от вида " купувай в този момент, плащай по-късно (BNPL) Klarna до приложението за търговия Wealthsimple оповестиха съкращения. Общо финтех фирмите са уволнили към 5500 чиновници от 1 май насам, съгласно уеб страницата Layoffs.fyi, спрямо нито един през същия интервал на предходната година.
Рязка смяна
Неволите са в внезапен контрастност с триумфите през 2021 година, които бяха подхранвани от повишаването на цифровите финанси и търсенето на вложителите за обезпечаването на възвръщаемост. Миналата година финансовите стартъпи набраха 132 милиарда $, над два пъти повече от 2020 г.; цели 150 от тях доближиха оценка от 1 милиарда $ или повече. Сега поддръжниците им са внимателни - изключително " нетрадиционните " рискови капиталисти, като държавните фондове и пенсионните фондове, които се включиха в края на цикъла. Някои VC вложители се отдръпват от покупко-продажби даже след подписването им.
Финтех фирмите са уволнили общо към 5500 чиновници от 1 май насам спрямо нито един през същия интервал на предходната година. Реклама
За доста вътрешни хора спадът служи за изчистване на пяната от пазара. " Имаше доста лакомия ", отбелязва Видя Питърс от компанията за дебитни карти Marqeta. Мисленето е, че сегашните разтърсвания ще бъдат лимитирани до промяна в оценките и че светските трендове, които задвижваха финтех промишлеността до момента, не престават да работят. " Много малко се е трансформирало ", споделя Рана Яред от компанията за рискови вложения Balderton Capital. Последните спадове, показва тя, изместиха доста оценки единствено до равнищата от началото на 2020 година
Опасност от вреди
И въпреки всичко рецесията с финансирането може да нанесе действителни вреди. Оливие Гийомон от нидерландската банка ING, която също влага във финтех, споделя, че поучава компаниите в портфейла си да набират дълг, а не личен капитал, с цел да избегнат разводняване на оценките. Но това значи повече заеми, тъкмо когато лихвите се повишават. VC-та също по този начин молят стартъпите да събират повече пари, с цел да се предпазят от шокове. Шефът на една " необанка " споделя, че възнамерява да понижи маркетинговия си бюджет със 75%. Това обаче би могло да компрометира растежа, на който нормално се основават оценките.

Още по-лошото е, че бизнес моделите са изложени на влошаваща се икономическа среда. Много финтех компании разчитат на обезпечаване на портфейли от заеми и кредитни карти или финансиране на едро от банки, с цел да подхранват кредитните си интервенции, което ги прави уязвими от възходящите лихвени проценти. Намаляването на приходите на семействата и спадналите потребителски разноски могат да доведат до по-голямо несъблюдение и по-ниски такси за разплащателните компании.

Приливът се обръща и по други способи. Някои компании се пробваха да употребяват малки врати, които им помогнаха да избегнат част от регулаторните тежести, пред които са изправени банките; доста от тях сега затварят. Други виждат, че продуктите им се търгуват с идването на съперници. Методът Buy Now, Pay Later е обиден и от двата казуса. Този месец Apple съобщи, че ще пусне BNPL услуга в Съединени американски щати.
Реклама
Големите финтех компании с задоволително пари реагират на рецесията, като диверсифицират по-бързо. Wise, която дава евтини трансгранични заплащания, пусна платформа за търговия с акции и принадлежности за бизнес счетоводство. Платежният колос Stripe, който събра 600 млн. $ предходната година, се развива в бизнес заеми и издаване на карти. Президентът й Джон Колисън споделя, че компанията обмисля разширение на услугите, които предлага.

В същото време банките и колосите за кредитни карти търсят преференциални покупко-продажби, на фона на сриващите се оценки на стартъпите. Още при първата сесия на Money 20/20 шефът на Visa Europe говореше за основаването на " мрежа от мрежи ". Mastercard спонсорира част от конференцията. Титулярите, с други думи, се причисляват към празненството неканени.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Инвестициите с рисков капитал понижават 11 август 2022, 11:17 Кипърският Еverty купи пустееща офис постройка в София от унгарския WING 5 август 2022, 06:43 Акциите на застрашената от банкрут Revlon скочиха с над 120% след утвърждение на нов дълг 2 август 2022, 16:20 За по-малко от три години българските консуматори на Paysera са се удвоили 31 юли 2022, 09:52 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР