Европейската агенция за лекарствата ще вземе днес решение за промяна

...
Европейската агенция за лекарствата ще вземе днес решение за промяна
Коментари Харесай

ЕМА вписва днес възможната поява на тромбози в характеристиката на АстраЗенека |

Европейската организация за медикаментите ще вземе през днешния ден решение за смяна в късата характерност на имунизацията на " Астра Зенека ". Ще бъде добавено, че е допустима появяването на тромботични и тромбоцитопенични произшествия. 

Това съобщи българският представител в ЕМА проф. Илко Гетов по Българска национална телевизия. На базата на направения разбор на получената информация от страните членки и трети страни, през вчерашния ден Комитетът по лекарствената сигурност заключи, че би трябвало да се промени информацията за да бъдат по-внимателни лекарите, които слагат имунизацията, и пациентите да се следят за прочут интервал от време ", изясни той. 

Подобни произшествия в страните от Европейски Съюз са повече при хора до 55-годишна възраст и дами, сподели още проф. Гетов. 

" Ваксинацията с " Астра Зенека " в Европейски Съюз беше повече измежду по-младите хора. Докато в Обединеното кралство е тъкмо противоположното, там са повече имунизираните възрастни и тази диспропорционалност сред появяването на тези произшествия при по-възрастни и при по-млади ни кара да бъдем доста деликатни ", разяснява проф. Гетов. 

Преобладават типичните за имунизирането реакции, само че има и по-редки, които са с периодичност 1 случай на 1 млн. имунизирани. Има оповестена информация, че на 30-ия ден след прекарана зараза 2,5% от пациентите развиват тромботични, а 3,7% тромбоцитопенични реакции.

" В България няма засечени реакции, в случай че не са се появила до 14 ден след първата игла, шансът е съвсем нулев да има след втората игла. У нас честотата на поява на нежелани реакции по принцип за имунизациите остава в границите на предвидимото - към 2 реакции на 1000 имунизирани.

От началото на тази седмица имунизираните доминират пред прекаралите болестта, т.е., ние започваме да трупаме колективен  имунитет, сподели още професорът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР