Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО –

...
Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от ВМРО –
Коментари Харесай

ВМРО: Незаконната сеч в градските паркове да стане криминално деяние

Евродепутатът Ангел Джамбазки, общински съветници и кметове от Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване са изготвили план за изменение в Наказателния кодекс за криминализиране на противозаконната сеч в градските паркове. Години наред парковете в урбанизираните територии не попадат в обсега на член 235 от Наказателен кодекс.

И по този начин се оказва, че тези - които изсичат непозволено, транспортират и съхраняват дървесина, добита без позволение от парковете в обитаемоте места - се разминават без никакво наказване. Изготвеното предложение и претекстовете към него са ориентирани точно в посока на решение на този юридически, а и публичен въпрос.

Стотици са сигналите на година за противозаконна сеч в парковете, а причинителите се разминават нормално с санкции, които по този начин и не заплащат. Общественият резултат е извънредно отрицателен – декари паркови дървета изчезват, а въздухът в градовете става все по-мръсен. Примерите са доста – Западен парк, Северен парк в София, парк Аязмото в Стара Загора, Кайлъка в Плевен, Шумен и така нататък Парковете в дребните обитаеми места също не са подминати от това събитие.

Според юристите на Вътрешна македонска революционна организация и представителите в локалната власт, криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии е твърда мярка и израз на воля да се ограничи и заличи това събитие.
Основният мотив на Патриотите е, че системността на тези феномени, и вредите, които се нанасят на зелената система, са с висока социална заплаха и единственият метод е криминализирането, с цел да могат полицията и прокуратурата дейно да погнат бракониерстващите.

При представянето на концепцията Ангел Джамбазки съобщи, че въпросът е обсъждан дълго време, оценени са разнообразни благоприятни условия и към този момент има дефинирани съответни предложение за промени в Наказателен кодекс, за които ще се търси поддръжка от всички партии в Народно събрание.

„ Още като общински консултант се борих за криминализиране на противозаконния рандеман на дървесина от градските паркове. Всяка община има своите наредби, само че те се оказват неефективни по отношение на една част от популацията – тези по гетата, които имат парка за бащиния и изсичат стотици кубици дървета на година.

Такова е и мнението на доста общински съветници и кметове, които също упорстват за криминализиране на тази сеч и за твърди ограничения по отношение на бракониерите. Мисля, че е извънредно време да се реши този въпрос, по тази причина и с сътрудници от локалната власт, и с народни представители предлагаме този законопроект.

Убеден съм, че и останалите парламентарни групи в последна сметка ще го поддържат, тъй като в случай че я караме по този начин, скоро няма да останат паркове в някои общини “, обобщава евродепутатът Ангел Джамбазки.

Общинският консултант Карлос Контрера, ръководител на групата Патриоти за София – Вътрешна македонска революционна организация и АТАКА в Столичния общински съвет добавя:

„ Тази концепция, за криминализирането на сечта в парковете в урбанизираните територии, не е нова. Вероятно някой ще се изкаже срещу с някакви официални причини. Като общински консултант, имам вяра, че това е и мнението на забележителна част от локалната власт.

Ето за какво упорствам да се одобри тази корекция в Наказателен кодекс и да се осъждат дейно на отнемане от независимост лица, които секат нелегално в парковете. Виждате, през последните месеци София пропищя – всеобща сеч в Западен парк, всеобща сеч в Северния парк... Имаше доста репортажи.

Циганите от гетата секат поголовно, горят или продават тази дървесина. После се чудим за какво има замърсяване на въздуха. Досега не ги стряскаха санкциите, само че мисля, че след приемането на предлагането на Вътрешна македонска революционна организация и след осъждането с ефикасни присъди на няколко такива разбойници, ще ограничим до най-малко унищожаването на парковете. “

В претекстовете към законопроекта за изменение е записано, че се предлага допълнението в член 235 предвид на публичните нужди, публичните упования, вземайки поради, че Закон за устройство на територията и общинските наредби дават фаворизиран статут на зелената система, т.е. тя е с изключително значимо значение и следва отбраната ѝ да бъде сложна.

Посочени са и забележителните разноски за създаване и поддръжка на парковете, които общините отделят годишно, както и забележителният времеви интервал, който е нужен, с цел да израснат дърветата и да се сътвори един парк в приключен тип.

Очаква се измененията да влязат в действие до началото на идващия зимен отоплителен сезон.

Снимки може да видите ТУК!
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР