Вилнюс, Литва Столицата на Литва се класира на първо място

...
Вилнюс, Литва Столицата на Литва се класира на първо място
Коментари Харесай

София №16 в класация за най-евтините градове за почивка, вижте останалите

Вилнюс, Литва



Столицата на Литва се класира преди всичко в тазгодишния барометър на градските разноски на пощите. Градът също е влизал в печелившото място няколко пъти през последното десетилетие (включително през 2015 година, 2019 година и 2020 г.), само че на косъм го пропусна през последните години – предходната година Лисабон зае първото място. Градът постепенно печели известност на различна европейска гореща точка – ние го определихме като един от най-недооценените градове в Европа за посещаване. Разходете се по хълма Гедиминас за панорама към града и се отбийте до някои от античните руини и църкви (катедралата във Вилнюс е любима).

Тирана, Албания



Преди 10 години Албания рядко беше на радара на британците, жадуващи за градска отмора. Това се трансформира бързо. Емисиите в обществените медии, показващи хубостта на крайбрежните сектори на Албания, разсъниха интереса към дестинацията и на собствен ред доста пасажери потапят пръстите си в страната с дълъг уикенд в столицата. Откакто излезе от сънливия комунистически сън през 90-те години на предишния век, градът е многолюден с цвят и любознание. Научете за завладяващото минало на Албания в Националния исторически музей, преди да обиколите бутици и да пиете кафе в първокласния Blloku. Най-хубавото е, че Тирана предлага едни от най-евтините стаи в Европа. Хотел Mondial е идеалното четиризвездно място след дълги дни в разглеждане на града със своя басейн на покрива.

Истанбул Турция



Единственият двуконтинентален град в Европа е празник за сетивата. Злато свети от витрините на Капалъ чарши, купища шафран и купища канела ухаят на Пазара на подправките, а стомасите къркорят по време на обиколки на най-вкусните и познати места на античния град. Религиите и културите се сблъскват на всеки ъгъл – полюбувайте се на Синята джамия преди къса разходка до позлатената Света София, в началото черква от 6-ти век. Паундът има огромно значение тук, тъй че се уверете, че има място в куфара, с цел да се върнете с най-важните неща за шкафа и съвременни находки. Ако се влюбите в ръчно тъканите килими и изкуството, доставката може да се окаже нужен разход. Метрополисът е дом на доста първокласни хотели, от Mandarin Oriental до Four Seasons Hotel Bosphorus; само че останете в The Bank Hotel Istanbul за по-евтино пътешестване. Той е член на Design Hotels, тъй че очаквайте всички първокласни аксесоари и престои през сезона за много под £200 на вечер.

Краков, Полша



Вторият град в Полша е богат на просвета, има процъфтяваща сцена на гостоприемството и е прелестно елементарен за кесията. В навечерието на Коледа на историческите площади се намират очарователни пазари, където търговците продават пикантни, димящи смеси и празнични джунджурии. През лятото едни и същи кътчета на града оживяват, до момента в който посетителите пият и вечерят на калдъръма, преди маршрутът да се запълни с визити на внушителната базилика „ Света Богородица “ и пътувания по поречието на Висла. Тук има обилие от евтини хотели, само че за нещо по-характерно посетете Stradom House, черква и манастир от 14-ти век, превърнати в едно от най-умните места за престой в Полша.

Мостар, Босна и Херцеговина



Откъсната от комплицираната железопътна мрежа, която обслужва огромна част от Европа повече от 25 години, Босна и Херцеговина резервира мистичност, която притегля от ден на ден осведомени пасажери през границата от близката Хърватия. Страната е дом на едно от дребното останали локални мюсюлмански популации на континента и е целия свят, архитектурно и културно, от прилежащите страни, известни със своите морски курорти. Акцентите в Мостар могат да бъдат направени за един ден, само че позволете два или три, може би включващи еднодневна екскурзия отвън очарователния град, с цел да влезете под кожата на дестинация, за която толкоз доста пасажери знаят толкоз малко. Отседнете в хотел-ресторант Kriva Ćuprija, ситуиран във варовикова къща, включена в листата на наследството, единствено на няколко крачки от предпазения от ЮНЕСКО Стар мост.

Лисабон, Португалия



Може да е изненадващо, само че съгласно изследване, оповестено през 2024 година, Лисабон е втората най-евтина градска отмора в Европа сега. Ако желаете да планирате пътешестване, няколко нискобюджетни самолетни компании летят от Лондон до Лисабон (Ryanair, easyJet, Wizz Air, Tap Air Portugal) и макар че красивата португалска столица е известна със своите наградени заведения за хранене, пасажерите към момента могат да вечерят на стотинка – хранене с три ястия коства приблизително към £39. В придвижване ще получите ресто от монета от две евро, когато купувате кафе или наложително пастел де ната от Pastéis de Belém. Бирата тук е най-евтината от всеки град, който влезе в топ 10 на към £2,26 (засрамвайки лондонските £6 халби), а карта Viva Viagem може да ви спести до половината от пътуванията с трамвай. За място за престой има доста хотели на налични цени в Лисабон. Обичаме хотел 1908, където умните стаи в една от най-емблематичните здания в града могат да бъдат резервирани от £104 на вечер. Или можете да спестите в допълнение, като изберете Airbnb. Някои от най-популярните Airbnbs в града, като този хубав апартамент със независим балкон в Лапа, могат да бъдат взети за към £50 на вечер.

Атина, Гърция



Тазгодишният барометър на градските разноски на пощите класира историческата столица на Гърция като петата най-евтина отмора в града в Европа. Хотелите в Атина са изключително преференциални, с доста дребни, фамилни и бутикови стаи. Според изследването две нощувки в тризвезден хотел за двама посетители костват приблизително £89 – само че суперцентралната One Three One е на няколко крачки от битпазара на Монастираки и доближава до £52 на вечер, до момента в който гостите ще открият панорама от балкона на акропола в хотел Adonis, който има тераса на покрива и коства едвам £83 за двойна стая (с включена закуска).

Рига, Латвия



Според Post Office Рига е един от най-евтините градове в Европа – той е шести в класацията за 2024 година Развийте се през тесните улички на очарователния Стар град, намерете самса за €2 за обяд на централния затрупан пазар, ситуиран в преустроени хангари на Zeppelin, гледайте безвъзмездна музика онлайн на Dome Square и вижте удивителна архитектура като Къщата на черноглавите (€ 6 вход) и средновековната Шведска врата. Но един от най-недооценените способи да видите Рига е по водата – наемете дъска за гребане единствено за 15 евро на брега на река Даугава.

Загреб, Хърватия



Културата може да се откри във всеки ъгъл на този град. Качете се на полет (еднопосочен билет от Лондон до Загреб може да коства единствено 13 английски лири) и прекарайте дните си в разходка из улиците на града (изненадващо комфортни за пешеходци), изскачащи от пазари навън (пазарът Dolac има отлични локални храна) и седнете в кафенета навън, с цел да гледате по какъв начин светът минава.

Лил, Франция



Този френски град е наличен посредством Eurostar единствено за час и половина от Лондон, а полетите от Лондон могат да бъдат толкоз евтини - £43. След като сте там, познаването на незабелязаните места за запазване е от основно значение. Mama Shelter Lille е живописен парадайс доста покрай двете основни гари на града със стаи от £79, а наоколо има голям брой локални заведения за хранене. Отправете се към Rue des Bouchers за прелестно бистро въодушевление – Chez Brigitte има обедно меню, предлагащо три ястия за 29 евро, или посетете някои от локалните пазари за сергии и камиони, предлагащи апетитни ястия и локална кухня.

Будапеща, Унгария



Потопете се по-дълбоко оттатък типичните туристически клопки и ще намерите голям брой закътани места, които са изненадващо налични. Градът има необикновено архитектурно завещание, тъй че разходете се през двете страни на града, възхищавайки се на здания и може да се натъкнете на някои международно почитани шедьоври – съгласно съоснователя и някогашен основен редактор на WeLoveBudapest.com Реджина Пап. В Будапеща също има някои невероятни хотели с доста налични благоприятни условия.

Клагенфурт, Австрия



Когато полетите за връщане от Обединеното кралство до Клагенфурт са по-евтини от еднопосочен билет за трен от Лондон до Бирмингам, наподобява жестоко да не се прави (и доколкото знам, Бирмингам не се възползва от алпийския декор и средиземноморския климат). Клагенфурт е един от най-достъпните градове в Австрия за посещаване (основните ястия са към 6 евро; фермерският пазар на Benediktinerplatz е отлично място за локални преференциални сделки), а грандиозното му разположение на източния бряг на езерото Вьортерзее го прави един от най-големите изящен също. Юни е най-евтиното време за пътешестване, преди летните тълпи и дивите плувци да се спуснат на брега.

Каунас, Литва



Вилнюс от дълго време оглавява описите с най-евтините места за отмора, само че Каунас на запад е даже по-евтин и по-рано тази година беше разгласен за една от европейските столици на културата за 2022 година поради своята музика, изкуство и спектакъл. Неговият годишен фестивал CityTelling е хазаин на огромно многообразие от представления и изложения, които слагат централната сцена на еврейското завещание на града, а достъпът до множеството събития е безвъзмезден, до момента в който четиризвездните хотелски стаи костват едвам 60 евро на вечер. За най-хубава панорама към балтийския град, фуникулярът нагоре по хълма Алексото ще коства единствено няколко евро. Най-добрата договорка в града? Spurginė за €0,75 spurgos (или понички).

Берат, Албания



Подобно на трулите на Пулия или напълно сините здания на Шефшауен, незабравимите бели османски къщи на Берат са изцяло неповторими в своето групово битие и образно влияние. Семплите, обичайни стаи вътре също обезпечават супер наличен метод да останете тук, защото доста от тях са къщи за посетители или без значение ръководени хотели, като Hotel Vila Aleksandar или Hotel Mangelemi, и двата към £35 на вечер. Тръгнете нагоре по стръмните калдъръмени улици, с цел да видите замъка Берат от 13-ти век (входът е безплатен) и да разгледате „ града на хилядите прозорци “ от върха.

Брашов, Трансилвания, Румъния



По-евтина опция на Букурещ (който към момента, съгласно европейските стандарти, е необикновено добра стойност), Брашов е заобиколен от живописните Карпати. Кабинковият въжен превоз до върха на планината Тампа коства единствено 20 леи (£3,55) за панорама от въздуха към тухленочервените покриви, до момента в който локалният туроператор Walkabout дава безвъзмездна пешеходна обиколка всяка заран в 10:30 сутринта, тръгвайки от фонтана в Пиата Сфатулуй. Вземете локален деликатес kürtőskalács (печена на шиш, покрита със захар „ коминна торта “), с цел да поддържате енергийните си равнища от щанда наоколо.

София, България



България освен пое водачеството (рамо до рамо с Турция) като най-евтината универсална дестинация в Европа в Доклада за празничните пари на пощите за 2022 година, само че също по този начин страната е дом на някои от най-евтините ски курорти в света. София, столицата, е на малко повече от 10 километра от Витоша, която предлага впечатляващи зимни условия за снежните зайци и коства дребна част от цената на курортите във Франция или Италия. Виното и българската бира са извънредно евтини, а центърът на София е прочут със своята енергична празненство атмосфера. Входът в клубовете рядко е повече от 10 евро, с DJ сетове онлайн и вечерни събития в Maze или Culture Beat (което също има страхотна лятна тераса за коктейли).

Измир, Турция



Въпреки поевтиняването на английската лира през последните седмици, тя остава мощна по отношение на турската лира (по време на писане £1 ще ви купи ₺21), тъй че пътуващите до Турция могат да получат страхотна стойност за парите си. На брега на Егейско море в Турция, Измир устоя на скоковете на цените в Истанбул и туристическите клопки на Анкара, като в същото време резервира своя 8500-годишен базар Kemeraltı и античната римска агора. Историческите места и архитектурните реликви съжителстват с космополитна просвета и обичайната кухня – пробвайте пиде на кея или печени картофи с избор на топинги в Atıştır Café. На час път от града е Ефес, античен град, издигнат от гърците и си заслужава да се заобиколи.

Тбилиси, Грузия



Докато трансконтиненталният град Тбилиси е най-скъпото място за живеене в Грузия, по европейските стандарти той е извънредно наличен за летовниците. През последните няколко години се отвориха каскада от нови хотели, като прелестната Guest House Lile с двойни стаи от £21 на вечер (ако резервирате през booking.com, можете даже да получите безвъзмезден трансфер от летището). Любителите на храната би трябвало да резервират маса в Barbarestan, фамилен ресторант с достоверни предписания и локални артикули, където можете да хапнете за към £40 всяка – не е зле за някъде, който е утвърден от екипа зад 50-те най-хубави ресторанта в света.

Източник:

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР