EURACTIV България организираха конференция на тема: Войната в Украйна и

...
EURACTIV България организираха конференция на тема: Войната в Украйна и
Коментари Харесай

Георги Готев: България явно няма външен министър

EURACTIV България проведоха конференция на тематика: " Войната в Украйна и рисковете за Западните Балкани ". Как политиците от района употребяват войната в Украйна, разяснява в «Мрежата» по стратегия „ Христо Ботев “ Георги Готев, основен редактор на EURACTIV България

„ Войната в Украйна се явява нещо като ускорител. Преразглеждат се всевъзможни европейски политики по всички вероятни тематики. Ето, Украйна подаде молба за бързо участие. Тя се преглежда, бих споделил, благосклонно от Брюксел. И тук се слага въпросът какво вършим със Западните Балкани, които чакат от 20 години и няма кой знае какъв напредък. С огромно забавяне ние преоткриваме, че част от политиците на Западните Блккани са автократи, които извършват общо взето политиката на Путин. И в частност сръбският президент Александър Вучич, който още веднъж беше избран отново. Поставя се въпросът по какъв начин е допустимо да се напредва с разширението на Западните Балкани при такива условия. В прилежаща Северна Македония има огромен риск да се върнат назад хората на Груевски. Знаем какви политики водят те.

Путин би бил безпределно удовлетворен, в случай че може да дестабилизира Европа до момента в който върви тази война. И най-лесният метод да я дестабилизира е в Западните Балкани посредством своите подставени хора там. Винаги е допустимо да бъдат възпламенени остарели спорове. Има една страна, която е пред разпад. Става въпрос за Босна и Херцеговина. Интересно беше това, че се повдигна въпроса от кое място накъде Сърбия се пробва да прави геополитически планове на Балканите във формата на така наречен " мини Шенген ", и къде сме ние - страните членки на Европейски Съюз, къде е България, къде е Атина, не би трябвало ли такива процеси да са под контрола на дипломатите в София и Атина. Защото Сърбия се опита, и дори съумя, да откъсне македонците от българите, провеждайки една извънредно враждебна политика в продължение на доста десетилетия. И явно тази политика продължава. Очевидно има ползи, които подклаждат тази политика, и за това доста малко се приказва. Въпросът е какво вършат нашите страни. Аз си задавам въпроса какво прави България. Аз мисля, че ние тотално отсъстваме от огромната шахматна дъска. Затова мисля, че тази конференция беше потребна. “

" България в действителност е доста значима, тъй като ние сме историческият образец, че би трябвало малко повече храброст при разширението на Европейски Съюз. Защо България влезе в Европейски Съюз през 2007 година, подготвени ли бяхме? Не бяхме подготвени. Влязохме тъй като Тони Блеър беше споделил, че България и Румъния би трябвало да бъдат възнаградени за това, че си дадохме небето през 1999 година по време на войната в Косово - въздушните удари на НАТО против Белград. Т.е. още веднъж войната се яви някакъв тип ускорител. Ние не бяхме подготвени за участие. Доказателство за това, че не сме подготвени е, че и до момента сме подложени на така наречен " мониторинг " от Европейска комисия за правосъдната ни система. Но потребно ли беше, мъдро ли беше това, че влязохме. Ами, несъмнено, че да. Ако не бяхме влезнали, България щеше да бъде задунайска губерния на Русия. Не би трябвало да се съмняваме в това. И дори Путин щеше първо да стъпи при нас преди да прати танковете в Украйна. Така че малко повече храброст е нужна. Между другото желая и да напомня, че при нас имаше 12 години безвремие - ръководството на Бойко Борисов, който се правеше на про-западен, само че пазеше едно извънредно комфортно статукво за Путин в България, и дори построи гратис за руснаците един газопровод, който е техният ключ към Западните Балкани. Това е един газопровод, който няма бъдеще по-късно, което се случва. Но става въпрос за това, че Путин разчита на локални автократи. Нашия някогашен министър председател подреждам в тази редица. Борисов се прави на про-западен, и преди се правеше, той получаваше поддръжката на Меркел, само че явно политиката на Меркел през целия този интервал е била безусловно сбъркана. Така че на фона на грешките на България се виждат и по-големите неточности на по-голямата шахматна дъска. "

" Ние в действителност пращаме, тъй като Европейски Съюз на два пъти отпусна траншове по 500 млн. и това е платено в това число и с български пари. Това е по-скоро във вътрешнополитически проект, тъй като има хора в България, които клатят държавното управление, в това число и Борисов, а да падне държавното управление - това е извънредно комфортно за Путин.

Ако Българска социалистическа партия излязат от обединението като намерят някакъв предлог, тогава ще паднат маските и ще се разбере и ще бъде явно, че извършват поръчки на Кремъл.

И " ИТН " няма да престане да ни изненадва с оферти и кандидатури за постове. Между другото за какво България я няма на европейската карта? Ами тъй като ние нямаме външен министър. Външният министър е на " ИТН ". Къде е българският външен министър? Какво прави? Някой знае ли го българския министър кой е? Дал ли е едно изявление? Способен ли е да каже нещо - няколко думи на кръст може ли да каже този министър? " ИТН " няма подобен министър. Такива са им назначенията. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР