Естонският премиер Кая Калас подаде оставка в четвъртък, за да

...
Естонският премиер Кая Калас подаде оставка в четвъртък, за да
Коментари Харесай

Премиерът на Естония подаде оставка

Естонският министър председател Кая Калас подаде оставка в четвъртък, с цел да образува нова държавна коалиция в балтийската страна, осведоми " Евронюз ".

Тя ще свика изключително съвещание на Народното събрание в петък, с цел да изиска " мандат за образуване на новата държавна коалиция " с дребната консервативна партия на Отечеството " Исамаа " и опозиционната Социалдемократическа партия. Трите партии дружно ще имат болшинство в 101-местния парламент.

Премиерът сподели в изказване, че с цел да се сформира ново държавно управление, актуалното би трябвало да подаде оставка. Споразумението значи, че Калас, първата жена министър-председател на Естония, ще избегне ръководството на еднопартийно държавно управление на малцинството.

Президентът на страната Алар Карис сподели предходната седмица, че новият кабинет няма време за отмора поради икономическите проблеми на Естония и последствията от войната в Украйна.

" Естония ще има нови министри, които би трябвало бързо да стартират работа, с цел да преведат нашия народ през инфлацията и това, което следва през есента и зимата във връзка с цените на силата ", сподели Карис.

Нивото на инфлация в Естония в този момент е най-високото в 19-те страни от еврозоната, като годишната инфлация доближи 22% през юни, съгласно " Евростат ", като високите цени на силата са нейния главен мотор.

Предвижда се страната да организира общи избори през март 2023 година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР