В навечерието на европейските избори технологичните компании обещаха мерки срещу

...
В навечерието на европейските избори технологичните компании обещаха мерки срещу
Коментари Харесай

Дийпфейк застрашава евроизборите

В навечерието на европейските избори софтуерните компании дадоха обещание ограничения против дълбоките имитации. На процедура обаче подправени видеоклипове на нидерландски политици могат да се популяризират безпроблемно, демонстрира следствие на нидерландското радио БНР (BNR Nieuwsradio).  

Всичко потегля от водача на партия „ Важността на Нидерландия “ Вибрен ван Хага, който тази седмица разгласява в своя Инстаграм (Instagram) два видеоклипа-дийфейк на нидерландския министър Хюго де Йонге и Клаус Шваб, създател на Световния стопански конгрес. За първи път нидерландски политик употребява изображения, генерирани от изкуствен интелект, с цел да завоюва гласове, отбелязва радиото.

Но това може да е началото на потоп: в последна сметка софтуерните компании не слагат спънки пред този тип операции, съгласно следствието на БНР. С малко средства БНР е направила безапелационни дийпфейк на Герт Вилдерс, Каролина ван дер Плас и Роб Йетен, водачи на Партия на свободата, Селско-гражданското придвижване и  Д66: три партии, които вземат участие в идните през юни избори за Европарламент.

„ Мета “ (Meta) и „ Екс “ (X) са приели реклами с подправени изображения. Срещу хиляди евро платформите дават обещание да ги покажат на милиони консуматори в деня на изборите. Единствено ТикТок (TikTok) е отказал да разгласява видеоклиповете, тъй като е забелязал „ съмнително държание “.

Според специалисти това оставя необятно отворена врата за злоупотреби. „ Дийпфейк може да окаже съществено влияние върху легитимността на изборите в целия Европейски съюз “, споделя Йохем де Грот,

самостоятелен съветник по геополитически въпроси, свързани с изкуствения разсъдък и член на Комитета за мир и сигурност към Консултативния съвет по интернационалните въпроси. Необходима е навременна интервенция, с цел да се подсигурява честността на европейските избори на 6 юни, споделя Де Грот. „ Можете да назначите хора, които да отговорят за това и да наложите санкции, само че до тогава вредите ще са нанесени “.

Лекотата, с която могат да се основават и популяризират дълбоки имитации, е в прорез с обещанието на софтуерните компании да се борят с това. През февруари десетки огромни компании, в това число най-големите платформи за обществени медии, подписаха пакт, в който дадоха обещание ограничения против потреблението на дийпфейк в изборите. Ник Клег, основен лобист на „ Мета “, разгласи при започване на тази година, че неговата компания ще отбелязва ясно подправеното наличие в платформите си „ в границите на месеци “.

Защо все пак не бяха подхванати ефикасни дейности, е мистерия, се споделя в обявата на нидерландското радио. „ Мета “ и „ Екс “ не са дали отговор на въпросите на БНР. От техническа позиция идентифицирането на такива дълбоки имитации не е мъчно. Нидерландският стартъп DuckDuckGoose разпознава всички видеоклипове, направени от нидерландското радио, като подправени. Meta и X също би трябвало да могат да го създадат, споделя съоснователят на компанията Марк Евенблий.

Дийпфейк заплашва изборите

В края на април Европейската комисия също заключи, че „ Мета “ не съумява да отбрани демократичния развой. Поради това Комисията стартира следствие на софтуерната компания. Резултатите и възможните наказания обаче надали ще бъдат оповестени преди европейските избори. Твърде късно, предизвестява Де Грот. „ Когато нещо стане заразно, то може да повлияе на усещанията на гласоподавателите “.

Засега дийпфейк-клиповете на партия „ Важността на Нидерландия “ са безсмислени и неубедителни по своя темперамент. Ако се съди по мненията в Инстаграм, даже личните ѝ поддръжници реагират най-вече негативно на крещящия опит за операция.

Не е наложително един дийпфейк да бъде меродавен, с цел да посее подозрения и да нанесе вреди, предизвестява Майкъл Хамелеерс, доцент в Амстердамския университет. „ Дори хората да не повярват на дийпфейк-а, те отново ще мислят по-негативно за политиката “, споделя Хамелеерс. „ Те оставят диря от подозрение. Това е заплаха “.

Евенблий от DuckDuckGoose се притеснява, че Ван Хага е единствено началото на това, пред което е изправена Европа. „ Дийпфейк става все по-добър, а софтуерът – все по-достъпен. Хората от ден на ден осъзнават какъв брой елементарно е това, споделя Евенблий. “ Той чака потреблението му да се усили бързо.

Фалшивото видео с Герт Вилдерс на Ютуб канала на БНР.
То се излъчва с надпис " Внимание: дийпфейк! "

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР