Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че

...
Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс съобщи, че
Коментари Харесай

Фронтекс е заподозряна в незаконно гонене на мигранти, участвал е и БГ кораб

Европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс заяви, че ревизира изказвания за нелегално изтласкване на мигранти във водите на Егейско море сред Турция и Гърция, като в един от случаите сe допуска, че е забъркан и български транспортен съд от състава на силите ѝ, съобщи ДПА.

Фронтекс, чието седалище е във Варшава, съобщи, че приема извънредно съществено сходни обвинявания и че е почнала две обособени следствия по случаите, за които се отнасят изказванията. Информацията за тях разгласиха двете немските публични радиа Ен Де Ер и Ве Де Ер. Агенцията отхвърли да даде повече детайлности, до момента в който не завърши инспекцията.

Според немските медии в единия от случаите съществува видеоклип, на фрагментите от който се виждат маскирани мъже на борда на транспортен съд, който е на гръцката брегова защита и през януари тази година се доближава към надуваема лодка, в която има 30 души. Мъжете заплашват пасажерите в лодката с пръти. На назад във времето се вижда и транспортен съд на литовската брегова защита, който е бил ситуиран в Егейско море от Фронтекс.

Съобщава се, че лодката по-късно била арестувана в турски териториални води от турската брегова защита.

Според медиите вторият случай е от февруари. Съобщава се, че 30 души на борда на надуваема лодка в Егейско море подали сигнал за помощ, до момента в който в региона се намирали други кораби.

Сред тях имало и кораб на българската брегова защита, който бил част от състава на задачата на Фронтекс. По думите на очевидци гръцки чиновници принудили лодката да се върне в турски води.

Неправителствени организации неведнъж са упреквали Фронтекс, че не съблюдава правата на мигрантите, отбелязва ДПА.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР