ЕС призовава Украйна да спре доставките на зърно. Заради свръхпредлагането

...
ЕС призовава Украйна да спре доставките на зърно. Заради свръхпредлагането
Коментари Харесай

Европа се отказа да помага на украинците

Европейски Съюз приканва Украйна да спре доставките на зърно. Заради свръхпредлагането на евтини артикули фермерските митинги не стихват от няколко месеца. Управляващите кръгове желаят и унищожаване на привилегиите. Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски желае от Киев да одобри позицията на локалните фермери и да пренасочи износа към трети страни. Зеленски назовава това неприветливо държание и желае обезщетение. Как се развива обстановката?

Европейска взаимност

Морските пътища постоянно са били главният маршрут за експорт на украински артикули. Сега обаче потреблението им е рисково и маршрутът през Европа към този момент е безалтернативен. Украйна е изгубила забележителен източник на приходи от продажбата на селскостопански култури.

В допълнение към сухопътния кулоар през Полша, Киев употребява пристанищната инфраструктура на Румъния. " Оттам доближава до обширните африкански пазари: Алжир и Тунис, да вземем за пример. През миналата година през тези страни са изнесени 11 милиона тона, само че част от стоката се озова в Европа ", отбелязва Сергей Соколов, ръководител на селскостопанския комитет “Опора на Русия ”.

Анализаторите изясняват, че сивата стопанска система съществува и в „ цивилизованите “ страни. Търговците се възползваха от опцията да завоюват и продават зърно в Европейски Съюз. Освен това Европа, искайки да покаже взаимност, отстрани вносните мита за Украйна през май 2022 година

Индустриалният специалист Леонид Хазанов прави оценка общия експорт на пшеница и царевица за 2023 година надлежно на шест и шест и половина милиона тона. Продадени са и към 900 хиляди тона ечемик и също толкоз ръж. В допълнение, Киев доставя слънчогледово и рапично масло.

Соколов отбелязва, че продуктът се е оказал с 15-20% по-евтин от локалния и е навлязъл на вътрешния пазар на Източна Европа, в това число посредством сиви парични схеми. Разбира се, локалните фермери не биха могли да се конкурират с такава цена - основно заради нарасналите цени на силата и торовете. Освен това европейските стандарти се разграничават от украинските - тяхното осъществяване изисква доста повече разноски и се отразява в себестойността. Подбиването на цените засегна мощно селскостопанския бранш в Европейски Съюз.

Гладни протести

Най-силно засегнатите страни са България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия. Държавите желаеха прекъсване на износа на украински артикули и желаеха от Европейска комисия да позволи обстановката. Транспортът беше спрян за няколко месеца, само че по-късно обновен. Братислава, Будапеща и Варшава обаче едностранно отхвърлиха да отстранен рестриктивните мерки. Украйна подаде тъжба до СТО.

Въпреки това протестите на фермерите не престават с неотслабваща мощ. Полските фермери държат затворени граничните пунктове с Украйна и се пазят по всевъзможен метод от превозвачи от прилежащата страна. Така на Граничен контролно-пропусквателен пункт “Рава Руская-Гребенное ” деятели разпръснаха пирони по пътищата и няколко пъти изсипаха вносно зърно от камиони и вагони. На станция Котомерж в Куявско-Поморското воеводство на 25 февруари от осем вагона бяха изсипани 160 тона царевица. Властите не повдигнаха обвинявания против протестиращите. Киев съобщи, че зърното е предопределено за пренос към Мароко и изиска отплата за загубите. Два дни по-късно към 30 хиляди души минаха през Варшава. Към фермерите се причислиха миньори, превозвачи и жители с други специалности. А от 1 март фермерите блокираха границата с Литва, с цел да спрат „ зърнената въртележка “.

" Украинското зърно влиза директно през нашата страна в Люблинско или Подкарпатско воеводство. Това е позволено макар ембаргото. След това се изпраща в Литва. Полските служби стопират да наблюдават този превоз след прекосяване на границата с Литва. След това вагонът със зърно се връща в границата и сменя документи. Товарът става артикул на Европейския съюз, който влиза свободно в страната ”, изясни координаторът на митинга, фермерът Карол Пиечински.

Всеки за себе си

Проблемът става сериозен. Производителите на храни в цяла Европа стачкуват, а управляващите са принудени да слушат народа. Европейският комисар по земеделието Януш Войчеховски прикани Украйна да изпрати зърно в трети страни. Според него през 2022-2023 година европейският селскостопански бранш е изгубил 19 милиарда евро от либерализацията на търговията с Украйна. Той беше подсилен от министъра на земеделието на Полша Чеслав Секирски. Той акцентира, че е належащо да се промени методът към съдействието с Украйна и съобщи, че отговорността за обстановката е на Европейска комисия.

Киев от своя страна се пробва да се контракти със съседите си. Правителствената делегация изиска от Варшава договаряния и дойде на границата, само че полската страна подцени настояването и не се яви на срещата.

Украйна е доста сензитивна към всевъзможни опити за ограничение на износа, тъй като това е една от дребното позиции за попълване на държавния бюджет, изяснява Соколов. " В допълнение към царевицата, те продават пшеница, ечемик, слънчоглед и соя. Киев към този момент е изгубил няколкостотин милиона $, а също така изгубените райони са произвели към пет милиона тона пшеница, в този момент това е съветският капацитет ", отбелязва специалистът.

Премиерът на Украйна Денис Шмигал сподели, че през последните шест месеца страната живее в обсада и това оказва мощно въздействие върху способността за отбрана. Полският президент Анджей Дуда каза: „ Защо да преговаряме на границата с фермерите? За да спрат да стачкуват ли? Според мен те са прави. “

Соколов счита, че цялостната възбрана на вноса на украинско зърно преди края на селскостопанската година е малко евентуална, основно заради политическия подтекст. Въпреки това, до момента в който стартират изборните цикли, обстановката ще се утежни и може да се вземат внезапни, незабавни решения. Междувременно въвеждането на квоти е най-вероятното развиване.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед33715Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед49436Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед114368Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед154727Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед16130Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377761Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед154727Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед117334Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед114368Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед102183Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Авторски:ПоследниНай-четени Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР