ЕС и НАТО обещаха да засилят сътрудничеството си, защото заедно

...
ЕС и НАТО обещаха да засилят сътрудничеството си, защото заедно
Коментари Харесай

ЕС и НАТО издигат отношенията на ново ниво, за да се противопоставят на Русия и Китай

ЕС и НАТО дадоха обещание да засилят съдействието си, тъй като дружно се борят с възходящите геополитически закани от страна на Русия и Китай.

27-членният европейски блок и 30-членният боен алианс към този момент си сътрудничат по въпроси като битката с тероризма и киберзаплахите. Но нахлуването на Русия в Украйна, както и проектите на Швеция и Финландия да се причислят към НАТО, задълбочиха импулса за по-тесни връзки сред тях.

" Това е основен миг за евроатлантическата сигурност и непоклатимост, който повече от всеки път показва смисъла на трансатлантическата връзка и приканва за по-тясно съдействие сред Европейски Съюз и НАТО ", обявиха Европейски Съюз и НАТО в взаимна декларация, подписана от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Но доближаването на Европейски Съюз и НАТО не е лесна задача: Турция, която е съдружник на НАТО, има проблематични връзки с някои европейски столици. И въпреки че доста страни от Европейски Съюз са част от НАТО, двете организации имат много друга вътрешна динамичност, като Вашингтон продължава да играе водеща роля във военния съюз, напомня " Политико ".

Не би трябвало да подценяваме Русия, която демонстрира воля да продължи войната в Украйна, макар страданията, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, представен от Българска телеграфна агенция. Няма индикации съветският президент Владимир Путин да обмисля смяна, добави той на взаимна конференция с Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен след подписването на третото заявление за взаимно съдействие сред Европейски Съюз и алианса.

Той означи още, че партньорството сред НАТО и Европейски Съюз " ще стане още по-важно, откакто Финландия и Швеция станат пълноправни членове на НАТО " и че " с присъединението им НАТО ще пази 96% от жителите на Европейския съюз и по-голям дял от неговата територия от всеки път ".

Путин очакваше да превземе Украйна за часове и да ни разедини, само че не съумя, заключи Столтенберг. По неговите думи режимът в Москва желае друга Европа, както и да управлява нейните съседи и да подкопае свободата и демокрацията.

Столтенберг уточни, че през днешния ден по-важното е страните от двете организации да обезпечат оръжие за Украйна, в сравнение с да съблюдават разпоредбите за личните си ресурси.

Руската война в Украйна сплоти Европейски Съюз и НАТО, уточни Шарл Мишел. Той означи, че до момента Европейски Съюз е обезпечил помощ на украинската страна за 50 милиарда евро.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз ще продължи помощта си за Киев. По нейните думи се приготвят нови наказания против Беларус и Иран поради съучастието им във войната на страната на нападателите. По нейните думи Европейски Съюз към този момент е преодолял зависимостта си от съветските енергоносители, като е прекратил напълно вноса на въглища и 80 на 100 от доставките на съветски газ.

" Днес сме изправени пред най-сериозната опасност за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам. Бруталната война на Русия против Украйна нарушава интернационалното право и правилата на Устава на Организация на обединените нации. Тя подкопава европейската и международната сигурност и непоклатимост. Осъждаме по най-категоричен метод експанзията на Русия. Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се изтегли от Украйна. Изразяваме цялостната си взаимност с Украйна и още веднъж заявяваме непоколебимата си и непрекъсната поддръжка за нейната самостоятелност, суверенитет и териториална целокупност в границите на интернационално приетите й граници. Подкрепяме напълно изконното право на Украйна на самоотбрана и на избор на личната й орис ", се споделя в общата декларация на Европейски Съюз и НАТО.

" Авторитарните настоящи лица оспорват нашите ползи, полезности и демократични правила, като употребяват голям брой средства - политически, стопански, софтуерни и военни.

Живеем в ера на възходяща стратегическа конкуренция. Нарастващата интензивност и политики на Китай съставляват провокации, на които би трябвало да отговорим.

Продължителните спорове, неустойчивостта и неустойчивостта в европейското ни съседство подкопават нашата сигурност и обезпечават удобна почва за стратегическите съперници, както и за терористичните групировки, да получават въздействие, да дестабилизират обществата и да съставляват опасност за нашата сигурност ", гласи текстът на общия документ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР