Ерата на евтиния природен газ изглежда приключи и отстъпва на

...
Ерата на евтиния природен газ изглежда приключи и отстъпва на
Коментари Харесай

Ерата на евтиния природен газ приключи

Ерата на евтиния природен газ наподобява завърши и отстъпва на интервал с надалеч по-скъпата сила, която ще засегне цялата международна стопанска система, написа Bloomberg.

През по-голямата част от последното десетилетие природният газ, употребен за генериране на електричество и за отопление на жилищата, бе в остатък и на ниска цена поради висок растеж на предлагането от Съединени американски щати до Австралия. През тази година това се промени, защото търсенето фрапантно изпревари предлагането. В Европа цените доближиха връх през тази седмица, а доставките на полутечен природен газ към Азия се намират на исторически връх през тази година.

С малко други благоприятни условия, светът ще разчита на по-чистия природен газ като сурогат на въглищата, с цел да реализира зелените си цели. Но производителите свиват вложенията в ново предложение поради апели от вложители и държавни управления - и в случай че това не се промени, силата ще остане скъпа. " Както и да го погледнем, природният газ ще бъде преходното гориво в продължение на десетилетия ", счита Крис Уифър, основен изпълнителен шеф на съветската Macro-Advisory. " Вероятно цената на природния газ ще остане висока в средносрочен проект и ще се увеличи в дълготраен ".

Прогнозите са до 2024 година търсенето да се повиши със 7% по отношение на равнищата от преди пандемията, съгласно Международната организация по енергетика. До 2035 година апетитът ще нараства със 3,4% годишно, гласи разбор на McKinsey & Co.

По-високите цени значат по-високи разноски и за заводите, и за производството на петрохимикали, което ще раздруса всеки ъгъл на международната стопанска система и ще подхрани опасения за инфлация. За потребителите те значат по-високи месечни сметки. Новината е изключително неприятна за по-бедните страни като Пакистан и Бангладеш, които преработиха енергийните си политики с концепцията, че в дълготраен проект цената на природния газ ще е ниска.

Спрямо рекордното дъно от май 2020 година, цените в Европа се повишиха с над 1 000%. В Азия повишаването е шесткратно. Дори в Съединени американски щати, където шистовото произвеждане ги държеше ниски, те се повишиха до най-високото си равнище за това време от годината от десетилетие.

Макар че има еднократни фактори, които покачиха цените, като проблеми с доставките, международното икономическо възобновяване и липса на нови експортни уреди, пораства консенсусът, че светът е изправен пред структурна смяна.

Преди десетилетие МАЕ предвижда, че светът влиза в " златната епоха " на растежа на търсенето на природния газ поради историческата агресия на предлагането. И в действителност, сред 2009 и 2020 година потреблението набъбна с 30%. Държавите се възползваха от природния газ като бърз и относително на ниска цена метод да понижат въглеродния си отпечатък. Този вид гориво е най-чистото измежду изкопаемите и емитира съвсем 50% по-малко въглероден диоксид от въглищата.

Няма знаци, че растежът на търсенето ще се забави

Заради високите цени на въглеродните заеми, ютилити фирмите в Европа минават на газ. Правителствата в Южна и Югоизточна Азия възнамеряват десетки нови фабрики, с цел да посрещнат предстоящото по-високо търсене на електричество. Китай ще зависи от ден на ден от природния газ, откакто търси понижаване на потреблението на въглища.

Обичайно, мощното търсене би окуражило нови вложения. Но един от огромните фактори за по-високите цени е неналичието на пресен капитал, с който предлагането да бъде увеличено. До огромна степен това се дължи на негативните настроения против изкопаемите горива. Дори МАЕ, която споделяше, че природният газ е мостът към нисковъглеродно бъдеще, по-рано тази година съобщи, че вложенията в бранша би трябвало да бъдат спрени, с цел да се реализира въглеродна индиферентност на международната стопанска система до 2050 година

Без нови вложения, потреблението на полутечен природен газ в Азия - международният мотор на растежа на търсенето - ще надвиши предлагането със 160 млн. тона до 2035 година, съгласно Wook Mackenzie. През предходната година континентът е внесъл 250 млн. тона.

Марк Гетвей, заместител основен изпълнителен шеф на съветската Новатек, предизвестява, че " зеленото придвижване " ще попречи на обезпечаването на съответни доставки. " Липсата на финансови вложения в нови планове няма да докара до енергиен преход, а ще ни сложи по пътя към неизбежна енергийна рецесия ", споделя той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР