Избори зад граница ще се организират в 60 страни със

...
Избори зад граница ще се организират в 60 страни със
Коментари Харесай

769 секции отварят врати зад граница за изборите “2 в 1”

Избори зад граница ще се провеждат в 60 страни със 769 секции. От тях в 378 ще се проведат избори и за Европейски парламент. Това разгласи зам.-министърът на външните работи Иван Кондов.

По думите му Министерство на външните работи (МВнР) има всички позволения от страните, в които се изисква позволителен режим за образуване на избори. Вотът за Европейски парламент ще се организира в страните членки на Европейски Съюз, а отвън тях – единствено в дипломатическите представителства. Трите страни, в които няма да има избори за Европейски парламент, са Нова Зеландия, Сингапур и Исландия

Най-много секции има в Турция – 166, в четири от тях ще има избори „ две в едно “. В общо 245 секции в чужбина ще има машинно гласоподаване.



Кондов акцентира, че има места, на които от Министерство на външните работи командироват повече хора, тъй като там няма задоволително български представители, които да провеждат изборите.

“Изправяме се пред едно ново предизвикателство – образуване на избори „ две в едно " – за народен и за Европейски парламент. Не сме имали подобен случай, а това води до нови провокации пред нас. С всички тях ние се справихме ”, уточни Иван Кондов.

Той посочи, че в Министерство на външните работи към този момент са получени изборните бумаги. В рамките на днешния ден би трябвало да бъдат получени и бюлетините.

“Колегите ще работят през почивните дни, за което им благодаря, с цел да може в понеделник за стартираме да изпращаме първите пакети с бюлетини и изборни бумаги към посолствата ни. Все още чакаме да получим машините. Имаме уверението, че сред 27 и 29 май ще ги получим, след което ще стартираме изпращането им. Общо 245 секции са с машини, това също ще бъде съществено предизвикателство ”, съобщи зам.-министърът на външните работи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР